DAČIĆ POKLOPIO HAŠIMA TAČIJA KAO NIKADA! U Prištini je nastao HAOS nakon ovih reči
Ivica Dačič o otkazivanju sastanka, Foto: RTS printscreen

OŠTRO!

DAČIĆ POKLOPIO HAŠIMA TAČIJA KAO NIKADA! U Prištini je nastao HAOS nakon ovih reči

Jako mu je odbrusio...

Objavljeno:

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da su možda bila i prevelika očekivanja da će se održati sastanak u Parizu. Kako je rekao, znalo se da predsednik Francuske Emanuel Makron neće zakazati takav sastanak, ukoliko Priština ne ukine takse na robu iz centralne Srbije i BiH.

Dačić je, odgovarajući na pitanje da li se otkazivanje sastanka u Parizu može tumačiti kao poraz, rekao da mu se čini da je najviše poražen Hašim Tači, koji je izjavio da je time poraženo Kosovo koje je označeno kao razlog za otkazivanje samita.

''To je bila prilika da se otkoči dijalog'', rekao je Dačić na konferenciji za novinare sa ministarkom spoljnih poslova Norveške Inom Eriksen Sorajde i dodao da Srbija ne predstavlja prepreku.

''Samo tražimo da se mere koje su prepreka dijalogu, odnosno da se takse, koje su politička, a ne ekonomska mera, ukinu pre nastavka dijaloga'', rekao je Dačić, navodeći da Beograd želi da se dijalogom dođe do rešenja.

Upitan da prokomentariše to što se od američkih oficira može čuti da Albanci prikrivaju zločine nad Srbima, ministar je kazao da se to moglo čuti i od nemačkih oficira, ali da je to istorija i da ne bi trebalo da se vraćamo unazad.

''Nama je od ključne važnosti da nađemo kompromisno rešenje koje ne može biti nametnuto'', rekao je Dačić i objasnio da kompromis ne podrazumeva da se od Beograda traži da prizna nezavisnost Kosova.

Upitan da li postoji mogućnost da se, pored EU, SAD i Rusije, i Kina uključi u dijalog Beograda i Prištine, Dačić je kazao da za sada nema najave promene formata dijaloga.

Prema njegovim rečima, ako se bude došlo do dogovora između Beograda i Prištine, to će morati da bude verifikovano u UN, gde će se pitati i Kina i SAD i Rusija.

Kazao je i da EU u ovom trenutku ima probleme kadrovske prirode koji će, kaže, morati da budu rešeni pre nego što se nastavi rešavanje kosovskog pitanja.

Upitan koje su to kontramere od kojih Beograd nije odustao, Dačić je kazao da to nije pitanje za njega.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da se nije odustalo od kontramera protiv Prištine zbog takse na srpsku robu, ali da je vrlo teško uvesti mere koje bi mogle da pogode i srpski narod na Kosmetu.

Vučić je istakao da će se u razgovoru sa predstavnicima Srba sa KiM, odmah iza Vidovdana, videti na koji način i koje mere će biti preduzete.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.