OVO SU ZVANIČNE PROMENE ZA ODLAZAK U PENZIJU! Evo sa koliko godina će se u Srbiji prestati sa RADOM
Dok bi kod nas radni vek mogao biti produžen do navršenih 70 godina života, za one koji to žele, Hrvate uskoro čeka pomeranje obavezne granice za odlazak u penziju sa 65 na 67 godina za muškarce, Foto: Profimedia

najnoviji podaci

OVO SU ZVANIČNE PROMENE ZA ODLAZAK U PENZIJU! Evo sa koliko godina će se u Srbiji prestati sa RADOM

Za kratko vreme, i Srbiji i Hrvatskoj je jedna od glavnih tema postala granica za odlazak u penziju

Objavljeno:

Da li će produženje radnog veka biti neophodno da bi se u budućnosti obezbedio stabilniji penzioni fond.

U Hrvatskoj uskoro obavezna granica - 67 godina, u Srbiji ko hoće - do 70.

Za kratko vreme, i Srbiji i Hrvatskoj je jedna od glavnih tema postala granica za odlazak u penziju. Dok bi kod nas radni vek mogao biti produžen do navršenih 70 godina života, za one koji to žele, Hrvate uskoro čeka pomeranje obavezne granice za odlazak u penziju sa 65 na 67 godina za muškarce.

Penzioni sistem u Hrvatskoj, zasnovan na solidarnosti između postojećih radnika i penzionera, raspada se jer se broj radnika i penzionera gotovo izjednačio.

S obzirom na to da će se taj odnos samo pogoršavati zbog masovnog iseljavanja i prirodnog pada broja stanovnika, oni koji budu išli u peziju za 20-30 godina mogu da zaborave na to da će od državne penzije moći da prežive.

S druge strane, nadležni u Srbiji napominju da se ne razmišlja o pomeranju obavezne starosne granice, iako je izvesno da će domaći penzioni fond u narednim godinama i decenijama biti na velikim iskušenjima.

Iako je u većini evropskih zemalja starosna granica 65 godina, postoje i one države koje su već podigle letvicu (Švedska 67, Italija 66...), a ovom temom se sve više bave državni penzioni fondovi na Starom kontinentu. Razlog za to nije samo produženje životnog veka, već i sve manji broj uplata u postojeće fondove. Takođe, starosne granice za oba pola u skoro svim zemljama Evrope ujednačene su ili su u procesu izjednačavanja. U 14 država dame već rade po 65 leta, a u još 14 zemalja u toku je uvođenje starosne granice između 66 i 68 godina života.

U Srbiji je 2010. godine prosečni životni vek kod dama iznosio 75,5, a jačeg pola - 70 leta. Očekuje se da su ove brojke danas skočile na 78 kada je reč o ženama i 73 godine za muškarce. Prosečni vek u Srbiji je i dalje znatno niži u odnosu na zemlje Evropske unije, zbog čega je malo verovatno da će se podizati granica odlaska u penziju.

S druge strane, postoji problem sa sve manjim doprinosima u penzione fondove, a to bi naročito mogao da bude problem ukoliko se narednih godina veliki brod radnika iz Srbije iseli u Nemačku ili neku drugu stranu državu. Sa ovim se upravo suočava Hrvatska, koja rapidno ostaje bez ljudi koji uplaćuju penziono osiguranje.

I dok zaposleni u Srbiji strahuju da bi produžetak radnog staža bio nepodnošljiv pod današnjim uslovima koje pružaju poslodavci, ekonomski stručnjaci tvrde da je dobrovoljno produženje radnog veka potpuno opravdano rešenje.

- Postoji realan problem održavanja penzionog fonda na nivou na kome se danas nalazi u aktuelnoj situaciji. Postoji niz faktora koji opravdavaju ostanak na radnim mestima do navršene 70. godine života. Osim produženog životnog doba stanovništva u Srbiji, ovu promenu zakona opravdava najpre podatak da mnogobrojni poslodavci uplaćuju minimalan iznos doprinosa zaposlenima, dok ostatak primanja zaposleni dobijaju "na ruke". Ova situacija posebno je prisutna u manjim gradovima u Srbiji i gotovo je nemoguće iskoreniti ovaj problem - objašnjava ekonomista Dragiša Milić.

Kako je objasnio, kada se pogleda činjenica da danas na jednog penzionera dolazi tek 1,4 zaposlena, penzioni fond mogao bi zapasti u ozbiljnu krizu jer je optimalno da postoje tri zaposlena na jednog penzionera. Odnosno tri zaposlena "izdržavaju jednog penzionera", jer bi samo u tom slučaju bila obezbeđena potpuna finansijska samostalnost penzijskog fonda. Dodatno, situaciju pogoršava i sve veći broj odlazak mladog radno sposobnog i visokoobrazovanog stanovništva u inostranstvo.

- Kako mladi odlaze, mogli bismo doći u situaciju da se zalihe fonda iscrpe, jer jedan zaposleni, posebno onaj na minimalcu, ne može obezbediti penziju za jednog penzionera. Ukoliko veliki broj mladih i visokoobrazovanih ode iz Srbije, radno stanovništvo mora više godina da radi kako bi došlo do obuke i zamene generacija na jednom radnom mestu. Takođe, kod "visokoobrazovanih" zanimanja imamo i prisutnu pojavu odlaganja odlaska u penziju zbog visokih primanja, što takođe opravdava ovu inicijativu - tvrdi on.

Nedostatak kadra

Prema podacima, poslednjih nekoliko godina osetio se nedostatak stručnjaka medicinske, građevinske i IT struke, kao i vozača, varilaca, negovatelja i drugih profila. Mnogi mladi stručni kadrovi otišli su u inostranstvo, zbog čega će se možda i stvoriti potreba da seniori sa 65 godina odluče da odlože penziju i nastave da rade još neko vreme.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.