OPIČILA BIH VAS PREKO USTA BALAVIH, DA VIDIM KAKO NEĆETE PRIJEMNI! Oni se ne slažu sa maturantima, ovo su RAZLOZI!
Oni se ne slažu sa maturantima, ovo su RAZLOZI!, Foto: Espreso

KAKAV JE VAŠ STAV?

OPIČILA BIH VAS PREKO USTA BALAVIH, DA VIDIM KAKO NEĆETE PRIJEMNI! Oni se ne slažu sa maturantima, ovo su RAZLOZI!

A sad na trenutak zamislite upis u srednje škole bez prijemnog ispita? Postavlja se pitanje, po kojim kriterijumima će se đaci upisivati? Po "težini tekućeg račina roditelja"? Po prezimenu?

Objavljeno:

Mali maturanti iz nekoliko beogradskih osnovnih škola okupili su se i danas ispred zgrade Ministarstva prosvete u Nemanjinoj kako bi izrazili nezadovoljstvo povodom skandala u vezi sa testom iz matematike koji je "procurio" u javnost. Oni traže i ostavku resornog ministra Mladena Šerčevića. Više o tome pročitajte OVDE.

I dok jedni podržavaju učenike i njihove roditelje, ima i onih koji smatraju da je zahtev za ukidanjem prijemnog ispita za srednje škole "van svake pameti".

Naime, građani na društvenim mrežama kao najčešći razlog navode da se na taj način sistematski uništava obrazovni sistem u Srbiji, ali i da su učenici "razmaženi", te da ako su prijemni polagale predhodne generacije, moraju i oni.

Ekipa našeg portala razgovarala je sa nekoliko sugrađana koji su pobornici ovog stava.

Naša sagovornica A.N. navodi da joj se čini da današnja deca sve žele da dobiju na gotovo i da ne žele da se "stresiraju".

- Ne želim da zvučim kao neki matorci koji stalno kritikuju omladinu i govore "ali u moje vreme...", ali nažalost moraću tako. Odakle im ideja da treba da se ukine prijemni ispit, to mi samo nije jasno? Daću vam nekoliko primera zašto mislim da je to jako glupa ideja, a vi me osudite ako želite!

Kako kaže, neka sistematizacija mora da postoji. - Ne mogu na primer da se porede škole u unutrašnjosti Srbije i određene škole u Beogradu koje su znatno teže i gde nastavnici zahtevaju mnogo više od dece sa kojom rade. I dok dete iz unutrašnjosti uz minimalno truda može da bude "vukovac", dete iz grada mora ozbiljno da se namuči baš na tom prijemnom ispitu ne bi li "upao" u školu po izboru. Tada šanse mogu da budu izjednačene - objašnjava ona.

Pojedini smatraju da postoje ona deca koja su veoma inteligentna, ali eto, nije ih zanimala fizika, hemija, geografija ili biologija, i zato će svoj "prosek" nadomestiti baš sa tim prijemnim ispitom i možda stići drugu decu, te tako dobiti svoju šansu. A sad na trenutak zamislite upis u srednje škole bez prijemnog ispita? Postavlja se pitanje, po kojim kriterijumima će se đaci upisivati? Po "težini tekućeg račina roditelja"? Po prezimenu?

Naš sagovornik A. K. smatra da je čitava frka koja se podigla oko još jedne afere "mala matrura", u stvari potpuno ishitrena. - Ovo je u suštini nepromišljena i pomalo glupa reakcija dece i nekih roditelja koji po svaku cenu staju na stranu svojih klinaca, što složićete se, sve više i više uzima maha. Pa nastavnici više ne smeju ni da kažnjavaju određenu decu jedinicom ili neopravdanim, jer će roditelji doći da se "obračunaju".

Mnogi su stava da za ovo nisu krivi đaci.

- Ovog puta ne krivim toliko decu koja još uvek nisu ni svesna šta ih sve čeka u životu. Krivim isključivo njihove roditelje koji ne žele da im objasne za njihovo dobro, da je prijemni ispit samo prvi ispit u njihovim životima. Da li zagovaranje ukidanja prijemnog ispita podržavaju oni roditelji koji će verovatno ići da se za njih bore i na poslu jednog dana? - pita se naš sagovornik.

Podsetimo, u ponedeljak uveče, noć pred polaganje, zadaci iz matematike pisani rukom počeli su da kruže među osmacima.

Kombinovani test (geografja, biologija, istorija, hemija, fizika) polagao se danas, a test iz matematike koji je trebalo da bude održan juče, zbog curenja pitanja, ipak će biti održan sutra, u istom terminu.

Ministar prosvete Mladen Šarčević na zahtev đaka i roditelja da podnese ostavku, rekao je da oseća moralnu odgovornost, jer su testovi iz matematike za malu maturu procureli, ali da to nije razlog za njegovu ostavku.

BONUS VIDEO: ĐILASA NISMO NAPALI, ALI ON FABRIKUJE REALNOST: Aktivisti Marks 21 o sukobu na protestu, ALI I REŠENJU ZA KOSOVO! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / M.B.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.