PROGOVORI I TI! Pacijenti oboleli od raka preneli su svoja lična iskustva
Održana završna tribina Četvrtog Foruma pacijenata „Progovori i ti“, Foto: Promo

PROGOVORI I TI

PROGOVORI I TI! Pacijenti oboleli od raka preneli su svoja lična iskustva

Održana završna tribina Četvrtog Foruma pacijenata „Progovori i ti“

Objavljeno:

Održana je završna tribina četvrtog Foruma pacijenata „Progovori i ti“. Događaj je organizovan sa ciljem da se promoviše glas pacijenata u Srbiji. Javnost je imala prilike da se upozna sa izazovima sa kojima se suočavaju predstavnici osam udruženja pacijenata koji predstavljaju stotine hiljada obolelih od najtežih bolesti - raka jajnika, raka dojke, malignog melanoma, raka limfoma, retkih tumora, akutne leukemije.

Prisutnima se obratio Marko Milovanović, predsednik Foruma pacijenata Srbije, koji je istakao važnost zajedničkog anganžmana udruženja pacijenata i medija, u širenju informacija o problemima sa kojima se susreću pacijenti i njihove porodice. „Kada javno progovorimo o bolesti, mi skrećemo pažnju javnosti i povećavamo mogućnost da se poboljša naš položaj u društvu. Pričanje o bolesti nije i ne sme da bude tabu tema“, naveo je Milovanović.

foto: Promo

U izlaganjima se moglo čuti i o važnosti preventivnih pregleda, pravovremene dijagnostike kao i o problemima koji postoje u zdravstvenom sistemu Srbije, posebno kada je reč o dostupnosti inovativnih terapija. Kao jednu od važnijih tema, učesnici su postavili i pitanje identiteta pacijenta nakon otkrivanja bolesti. Istakli su da je u brojnim slučajevima neophodna psihološka pomoć, socijalna inkluzija, ali i edukacija što većeg broja ljudi o bolestima. Samo na taj način će moći da bude izvršena destigmatizacija pacijenata kao članova društva.

Forum pacijenata postao je prava tradicija, do sada su program obuke prošli predstavnici više od trideset udruženja iz cele Srbije.

foto: Promo

Prvi put je uručena i nagrada za doprinos pojedinca u poboljšanju položaja pacijenata u Srbiji, koja nosi ime Zorice Velicki, nedavno preminule članice Udruženja za borbu protiv raka jajnika “Progovori”. Prvi dobitnik novoustanovljene nagrade je novinarka RTS-a Ana Stamenković.

Završni događaj je rezultat višemesečnog rada predstavnika udruženja sa stručnjacima za javni i medijski nastup iz Instituta Main Point. Svi govornici su prošli kroz obuku koja obuhvata rad na artikulaciji izraza, govoru tela, stilistici govora, komunikacijskoj i medijskoj pismenosti.

BONUS VIDEO:

DOK NE POMIRIŠE CVEĆE NE NAPUŠTA OBJEKAT! Ovakvog dostavljača paketa još niste videli! (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.