TEST IZ MATEMATIKE ZA 2.000 DINARA! Kako se ovaj SKANDAL uopšte desio DANAS?
Kako se ovaj SKANDAL uopšte desio DANAS? , Foto: Dragana Udovičić

OVO NIJE PRVI PUT

TEST IZ MATEMATIKE ZA 2.000 DINARA! Kako se ovaj SKANDAL uopšte desio DANAS?

Republička upisna komisija je tada došla u posed fotokopije jednog testa

Objavljeno: 18.06.2019. 11:11h
  • 9

Skandal koji se dogodio na današnjem polaganju testa iz matematike u osnovnim školama, koje je odloženo, nije prvi tog tipa. Naime, "provaljivanje" zadataka i njihovo prodavanje dogodilo se i 2013. godine, a tada je u javnost dospela informacija da su testovi prodavani za 2.000 dinara na ulici.

Republička upisna komisija je tada došla u posed fotokopije jednog testa.

 

Ni pre šest godina nije bilo jasno kako su testovi dospeli u javnost, jer je štampanje testova strogo kontrolisan proces. Ništa se ne čuva na računarima, već na bezbednosnim fleš memorijama, a pristup flešu imaju ovlašćene osobe koje poseduju kodove.

- U štampariji nema interneta, mobilnih telefona, a čitav proces se snima, dok se višak materijala uništava. Testovi se prosleđuju direktorima škola, koji ih do ispita čuvaju u sefu - rekli su te 2013. godine iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Ivica Dačić je nakon istrage, 2013. godine, izjavio da je za tadašnju malverzaciju odgovoran radnik u štampariji Službenog glasnika Srbije sa inicijalima J. M. On je u periodu od 5. do 12. juna iz tog preduzeća izneo originalne testove.

Dačić je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, tada rekao da je osumnjičeni praktično priznao krađu testova, koja se smatra krivičnim delom. Dodao je da se sumnja da je u tom krivičnom delu bilo više pomagača.

KAKO JE DANAS ODLOŽEN TEST IZ MATEMATIKE?

Zadaci iz matematike pisani rukom i to njih 20, koliko ih inače ima na testu iz male mature, 17. juna ove godine, samo noć pred polaganje, počeli su da kruže među osmacima.

 

Jedna od zabrinutih majki javila se juče našem novinaru i podelila kako je njen sin dobio zadatke prepisane rukom.

- Moj sin je ove zadatke dobio preko Vajber grupe koju ima sa drugarima iz škole. Deca su ubeđena da su to zadaci za sutrašnji test i odmah su počela da ih rešavaju - priča ova majka.

Kada je Ministarstvo odlučilo da odloži test, učenicima je ta odluka najpre saopštena, a onda je iznesen i razlog.

- Učenicima je saopšteno da je zbog pojavljivanja nekih zadataka na društvenim mrežama, polaganje danas odloženo - rekao je jedan otac koji je nazvao našu redakciju.

MINISTAR PROSVETE KAŽE DA JE NEKO UKRAO TESTOVE

Ministar prosvete Mladen Šarčević potvrdio je da je test iz matematike na maloj maturi "provaljen" i to da se to dogodilo u nekoj školi.

 

Kaže da su Zavod za unapređivanje kvaliteta obrazovanja i Ministarstvo prosvete dobro uradili svoj posao, ali je "zatajilo" negde na terenu, zbog čega je test iz matematike pomeren za četvrtak.

- Neko je otvorio rezervnu kesu sa testovima i prodao test iz matematike. Ne znamo gde se to dogodilo, ali to će da utvrdi policija. Biće smena zbog ovoga. Svi će morati policiji da pokažu rezervne kese, pa će se utvrditi gde se ovo dogodilo - kaže Šarčević za "Novosti".

 

Bonus video: 

 

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media