KLIMA PALI RAČUNE, BUKVALNO! Rashlađivanje domaćinstva košta, RAČUN ZA STRUJU ĆE VAM BITI DRASTIČNO VEĆI
Klima uređaj, Foto: Nebojša Mandić

velike vrućine

KLIMA PALI RAČUNE, BUKVALNO! Rashlađivanje domaćinstva košta, RAČUN ZA STRUJU ĆE VAM BITI DRASTIČNO VEĆI

Oni koji su svoje uređaje pripremili za leto, mogu da se rashlade, ali treba i da se pripreme za veće račune

Objavljeno:

Visoke temperature ovih dana naterale su mnoge građane da uključuju svoje klima-uređaje, a o paprenim junskim računima za električnu energiju razmišljaće kada sledećeg meseca stignu uplatnice. Trebalo bi da znaju da se na računima onih domaćinstava koja su se čitavog meseca protiv tropsih vrućina "borila" uređajima za rashlađivanje, može naći i po 4000 dinara više.

Dugogodišnji majstor za rashladne uređaje Marko Ranić objašnjava da postoje dve vrste klima-uređaja. Najveći broj građana ima takozvani fiks spid aparat, koji troši 1,3 kilovata na sat. Drugi tip su klima-uređaji inverter tehnologije, koji troše mnogo manje struje - kaže Ranić. Ovakav uređaj od 12000 BTU jedinica u vrućem stanu u početku troši 1,3 kilovata, dok ne postigne zadatu temperaturu. Kada to uradi, smanjuje potrošnju i potom troši vrlo malo.

Zbog velikih vrućina majstori za klima-uređaje su prethodnih dana imali pune ruke posla. Na njihov dolazak čeka se i po nekoliko dana, a "za ruke" valja pripremiti barem 2500 dinara. Oni koji su svoje uređaje pripremili za leto, mogu da se rashlade, ali treba i da se pripreme za veće račune.

-Upotreba klima-uređaja u stanu može znatno da utiče na potrošnju, a time i na račun za električnu energiju - naglašavaju stručnjaci za energetiku.

-Visokoenergetski efikasan klima-uređaj troši u proseku kilovat-čas električne energije za sat rada. Za 12 sati rada, račun raste na skoro 106 dinara, a mesečno na 3155 dinara. Kada se uračunaju akcizam i PDV, trošak nastao zbog rashlađivanja premašuje 4000 dinara.

U "Elektroprivredi Srbije" naglašavaju da količina električne energije koju potroši jedan klima-uređaju zavisi od njegove snage.

-Tako uređaj za rashlađivanje snage jedan kilovat-čas, koji se svakog dana u mesecu koristi po pet sati, potroši 150 kilovat-časova - kažu u EPS.

Kako se klima-uređaji uključuju uglavnom tokom dana, potrošači moraju da znaju da će te potrošene kilovate plaćati po dnevnoj, skupljoj tarifi. Cena, naravno, zavisi od zone u kojoj potrošači pripadaju. Tako je kilovat-čas u zelenoj zoni, koja predviđa potrošnju do 350 kilovata, u višoj tarifi šest dinara. U plavoj zoni, gde je limit 1600 kilovata, cena je devet dinara, gde spada najveća potrošnja, veća od 1600 kilovata.

Koliko su ove temperature uticale na potrošnju električne energije u Srbiji, i da li je došlo do njenog rasta, nismo uspeli da saznamo u ESP, jer tvrde da su oni samo jedan od snabdevača na tržištu. Upućuju na "Elektromreže Srbije", jer, kako tvrde u EPS, jedino oni raspolažu podacima o ukupnoj potrošnji električne energije na nivou Srbije.

Bonus video:

WHITESNAKE NAJAVLJUJU SPEKTAKL NA TAŠMAJDANU 27. JUNA

(Espreso.co.rs/Beogradske novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.