OVO JE TEKST ZBOG KOG PRETE GUJONU: Intervju o SOLIDARNOSTI SA SRBIMA doneo mu je SALVU BOLESNIH UVREDA
Arno Gujon, Foto: Printscreen / Youtube

bori se za prava srba na kim

OVO JE TEKST ZBOG KOG PRETE GUJONU: Intervju o SOLIDARNOSTI SA SRBIMA doneo mu je SALVU BOLESNIH UVREDA

On i glavni urednik časopisa našli su se na meti oštrih napada zbog svog teksta o KiM

Objavljeno: 18.06.2019. 16:05h
  • 161

Osnivač humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo" Arno Gujon, oglasio se o svakodnevnim pretnjama proalbanskih novinara nakon što je objavio reportaže o životu Srba na KiM u francuskom listu "Figaro".

Gujon je rekao da zasluge za reportažu idu trojici hrabih novinara francuskog magazina, ocenjujući da nije lako na zapadu, u Francuskoj, biti objekativan kada su u pitanju ispolitizovane teme.

On je naveo da su se posle teksta na meti našli on i Žan Kristof Bison, zamenik glavnog urednika Figaroa, koji je pisao reportažu na deset strana pod naslovom "Srpski duh otpora".

Prema njegovim rečima, proalbanski francuski novinari su pobesneli nakon članka o Kosovu "Solidarnost sa Srbima nije zločin!"

"Posledice: Kristof Bison je dobio pretnje smrću dok mene razvlače po internetu nazivajući me francuskim Miloševićem, fašistom i ruskim špijunom. Nije lako biti na strani istine. Ali nećemo odustati", napisao je Gujon na svom nalogu na Tviteru.

Sporna reportaža o životu Srba na KiM objavljena u francuskom listu "Figaro" istinski govori o humanitarnoj situaciji u srpskim enklavama na KiM, izjavio je ranije Gujon.

"Trojica hrabrih novinara je napravila fenomenalnu repotažu koja istinski govori o humanitarnoj situaciji u enklavama na Kosovu i Metohiji", ocenio je Gujon.

Istakao je da je "Figaro" najčitaniji i najprodavaniji časopis u Francuskoj i da će svaki čitalac imati priliku da se upozna sa onim što se dešava na KiM već 20 godina.

"Saznaće da je srušeno 150 crkava i manastira, saznaće kako žive danas, 2019. godine, Srbi u selu Novake kod Prizrena, kako žive monasi u Visokim Dečanima, zašto su i dalje vojnici Kfora oko manastira Visoki Dečani i zašto moraju da čuvaju taj dragulj srpske istorije", naveo je Gujon.

Podsetimo, Gujon je ukazao da novinari uglavnom pre nego što odu na KiM veoma slabo znaju o tome šta se dešava, kao i da to vidi jer uvek kontaktiraju njegovu organizaciju. On kaže da je novinara "Figaroa" koji je napravio ovu reportažu upoznao pre osam godina i da mu je i tada govorio o KiM.

- Svake godine je on dobijao naše izveštaje, pisma, mejlove i osam godina kasnije dobili smo deset strana u magazinu "Figaro" o toj situaciji. Naravno da kada je otišao na lice mesta on je mogao da se uveri u ono što smo mi govorili svih ovih godina, da se uveri da monasi žive iza bodljikavih žica, da se ne može pričati na srpskom jeziku u Đakovici, da ima puno krađa svugde na KiM i da su napadi i dalje česti i da ljudska prava za Srbe i nacionalne manjina na KiM nisu ispoštovana - objasnio je Gujon.

Dodao je da su reakcije na reportažu ogromne i na društvenim mrežema odjek je bio ogroman i u Francuskoj i u Srbiji.

Baš je jutros napisao glavni urednik ''Figaroa'' na tviteru da odjek koji ima taj članak u Francuskoj pokazuje da su ljudi željni da saznaju šta se dešava tamo, ali da se preretko govori o tome. On kaže da treba danas da znamo da su i Srbi žrtve na KiM i da Srbin može da bude žrtva zato što o tome skoro niko da nije govorio tokom 20 godina - kaže Gujon.

On navodi da se o Kosovu u Francuskoj govorilo prethodih dana, jer je "kosovska ambasada" obeležila 20 godina "mira" i napravila koncert u katedrali Invalidi, koja je katedrala za vojnike, gde se nalazi grob Napoleona i veoma je važna.

- Ono što je napravilo skandal u Francskoj i francuskim medijima jeste to što se jedan od učesnika tog koncerta popeo na mesto gde inače samo katolički sveštenik sme da se popne i tamo izrecitovao muslimansku molitvu - naveo je Gujon.

On je rekao da je to razljutilo mnoge ljude, biskupija se ogradila od tog koncerta i biskup je sutradan izrecitovao molitvu protiv oskrnavljenja i to je nešto što je veoma retko u katoličkoj crkvi.

- Ono što smo mi kao humanitarna organizacija uradili ne ulazeći u političku priču, mi smo upitali šta se obeležava, 20 godina mira, ali za koga? Hvala bogu što Albanci 20 godina mogu da žive u miru, ali šta je sa Srbima, Gorancima i ostalim nacionalnim manjinima koje žive na KiM - upitao je Gujon.

On je dodao da su se za tih takozvanih 20 godina mira desili pogromi, proterano je 250.000 Srba, dešavaju se napadi na Srbe i srpsku imovinu.

- Ako nema mira za sve, onda nema mira uopšte, i skandalozno je obeležavati taj mir - naglasio je Gujon.

On je naveo i da organizacija "Solidarnost za Kosovo" i ove godine priprema jednu od najlepših akcija kojom će voditi na more decu sa KiM.

Ja ne mogu više da uđem u KiM, ali deca sa Kosova i Metohije će moći da izađu iz enklava, iz izolacije i moći će da se upoznaju sa drugom decom i kao sva druga deca da se osećaju slobodno i bezbedno i da uživaju na moru - rekao je Gujon.

Ova akcija će biti realizovana osmi put, 42 dece sa KiM početkom avgusta odmaraće na moru sedam dana.

Gujon će večeras u Nemačkoj predstaviti knjigu "Svi moji putevi vode ka Srbiji" u kojoj, kako kaže, opisuje stanje u enklavama na KiM, susrete sa ljudima i objašnjava često pitanje koje mu postavljaju - zašto je jedan Francuz odlučio da se angažuje za Srbe na KiM.

BONUS VIDEO:

E TO JE PRAVA MAJKA! Pogledajte kako mačka skida malo mače sa drveta, popelo se i ne ume da siđe! (VIDEO)

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media