MATURANTI, OVAKO ĆE VAM TAČNO IZGLEDATI MATURSKI ISPIT! Pazite, postoji lista stvari koje NIKAKO NE SMETE
Učionica, Foto: Dragana Udovičić

Maturski ispit

MATURANTI, OVAKO ĆE VAM TAČNO IZGLEDATI MATURSKI ISPIT! Pazite, postoji lista stvari koje NIKAKO NE SMETE

Vesna Vajs, direktorica OŠ "Ištvan Sečenji" u Subotici, kaže da pre svakog završnog ispita sve škole dobijaju uputstvo za sprovođenje završnog ispita i da je učenicima jasno opisana procedura i šta treba da ponesu na ispit

Objavljeno: 17.06.2019. 09:28h

Osnovce naredna tri dana očekuje "najteži" ispit, maturski. Test iz srpskog jezika počinje oko 9 časova, dok će se sutra održati test iz matematike, a prekosutra kombinovani koji podrazumeva zadatke iz fizike, biologije, hemije, istorije i geografije, prenose beogradski mediji.

U Ministarstvu prosvete kažu da polaganje treba da izgleda tako što će učenike dočekati razredne starešine, uvesti ih u prostoriju za polaganje, proveriti da li imaju đačke knjižice i potreban pribor, a nakon toga njih će napustiti prostoriju i njih će zameniti dežurni nastavnici.

Vesna Vajs, direktorica OŠ "Ištvan Sečenji" u Subotici, kaže da pre svakog završnog ispita sve škole dobijaju uputstvo za sprovođenje završnog ispita i da je učenicima jasno opisana procedura i šta treba da ponesu na ispit.

- Na ispit iz matematike, pored đačke knjižice i grafitne i plave hemijske olovke treba da ponesu i lenjir, trougao i šestar. Daju se preporuke sa načinom pisanja odgovora. Preporučuje se da odgovori prvo pišu grafitnom olovkom, što nije obavezno, a tek potom plavom hemijskom olovkom - kaže Vesna Vajs.

Učenici odgovore moraju na kraju napisati hemijskom olovkom, jer se ukoliko su napisani grafitnom, neće priznavati. Kako navode u Ministarstvu prosvete, preporuka je da se odgovori prvo napišu grafitnom olovkom, a na kraju preprave hemijskom, jer se dešava da đaci brzopleto upišu odgovor, a ovako imaju mogućnost da ga isprave.

Direktorica subotičke škole Vesna Vajs kaže da đaci ne mogu na ispitu da koriste mobilne telefone, kalkulatore, nikakve beleške, hranu i slično, osim vode ili osvežavajućeg napitka.

- Odeljenske starešine su na roditeljskim sastancima i prijemu roditelja obavestili roditelje o načinu polaganja završnog ispita. Obično ih savetuju da vode računa da im deca doručkuju i popiju vodu pre završnog ispita, da im budu podrška u svakom smislu, pa i ako je potrebno, da provere da li su đaci poneli potreban pribor za rad i đačku knjižicu - kaže Vajsova.

Uspeh iz škole

Test iz srpskog jezika i matematike "vrede" po 13 bodova, a kombinovani test 14.

Zadaci u okviru svakog testa podeljeni su po težini. Tako će zadaci na testu iz srpskog jezika biti grupisani na osnovu tri nivoa znanja: osnovnog, srednjeg i naprednog.

Testove će rešavati od 9 do 11 časova.

Na sva tri testa đaci će rešavati po 20 zadataka. Svako pitanje nosi po jedan bod. Bodovi iz srpskog i matematike množe se sa koeficijentom od 0,65, tako da đaci iz srpskog mogu maksimalno da osvoje 13 bodova i iz matematike isto toliko.

Bodovi sa kombinovanog testa množe se sa koeficijentom od 0,7, tako da učenici maksimalno mogu da osvoje 14 bodova.

Za upis u četvorogodišnju srednju školu i gimnaziju, potrebno je da učenik ima najmanje 50 bodova.

Šta se sme, a šta ne

Maturski testovi se obavezno ispunjavaju hemijskom olovkom. Odgovori ispisani olovkom se ne računaju.

Đacima je dozvoljeno da na prijemni ispit ponesu vodu i čokoladicu i savetuje im se da se obuku što laganije i prijatnije. Testovi polažu u fiskulturnim salama u školama koje su pohađali.

Doktori savetuju da se doručkuje najmanje sat vremena pre polaganja.

Odlazak u toalet je dozvoljen, u pratnji nastavnika.

Rezultati do petka

Preliminarni rezultati prijemnog ispita biće objavljeni u četvrtak, 21. juna (rezultati će biti istaknuti u osnovnim školama), dok će se 22. i 24. juna podnositi žalbe nezadovoljnih maturanata.

Prijem žalbi i rešavanje žalbi učenika na preliminarne rezultate završnog ispita, planiran je za subotu, 22. jun od 08 do 16 časova u osnovnim školama, a dva dana kasnije, u ponedeljak, i u okružnim komisijama.

Konačni rezultati male mature biće objavljeni u četvrtak 27. juna, do osam sati ujutru, nkon čega tokom naredna dva dana sledi popunjavanje i predaja lista želja, što će učesnicičiniti u svojim matičnim osnovnim školama.

U koju srednju školu su "upali", saznaće sedmog jula, a sledeća dva dana planirana su za upis.

Uloga roditelja

Prema rečima pedagoga i psihologa podrška roditelja jako je bitna, ali je treba voditi računa da deci ne unosite dodatnu nervozu. Umesto: "Šta ako ne uspeš", svom maturantu trebalo bi reći: "Uradi najbolje što možeš" ili "Toliko đaka je uradilo, zašto ne bi i ti".

Polazak na malu maturu je jako bitan za sve osnovce, te psiholozi savetuju da roditelji ne bi trebalo da opterećuju decu dodatnim pitanjima, savetima i potenciranjem na značaju prijemnog ispita jer tako čine decu nervoznom i stvaraju kontraefekat.

- Roditelji treba da podrže decu, da kažu da će sve biti u redu i da isprate na prijemi ispit nasmejani u prijatnoj atmosferi - ističe psihološkinja Vesna Tomić.

"Ispit nije prepreka, već potvrda stečenog znanja"

Vesna Nedeljković, pomoćnik ministra prosvete, kaže da završni ispiti nisu prepreka, već potvrda znanja koje su đaci stekli. Nedeljković kaže da testovi imaju tri funkcije - dokaz da je đak završio školu, proveru same škole i nastavnika i najvažniju, selekcionu, na osnovu koje će đaci steći usov da se upišu u izabranu srednju školu.

Nastavnici ne smeju da pomažu đacima u rešavanju

Vesna Nedeljković kaže da dežurnim nastavnicima nije dozvoljeno da pomažu deci u rešavanju testova.

- Dežurni nastavnici treba da obilaze decu tokom rešavanja testova, a ne da sede. Pažnja treba da im bude usmerena na svako dete. Nikako nije dozvoljeno da odrasli pomažu deci time što će im reći odgovor - objašnjava Nedeljkovićeva.

U srednjim školama ima mesta za sve

Prema podacima Ministarstva prosvete, osmi razred je završilo 69.388 učenika, ali će na malu maturu osim njih izaći i 215 učenika koji su osnovnu školu završili od 2010. do 2018. godine.

U srednjim školama u Srbiji slobodnih mesta ima za 76.239 učenika, što znači da će svi moći da se upišu, ali od uspeha na završnom ispitu i u osnovnoj školi zavisi da li će upisati željenu školu.

Uspeh na završnom ispitu nosi maksimalno 40 bodova, dok uspeh iz škole nosi 60 bodova.

Bonus video:

Težak poraz SzS u Majuru (KURIR TV)

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media