OSNOVCI HOĆE U KUVARE, LEKARE, PEKARE... U Srbiji je krenula upisna groznica, RODITELJI NA MUKAMA
Ilustracija, Foto: Profimedia

POMAMA

OSNOVCI HOĆE U KUVARE, LEKARE, PEKARE... U Srbiji je krenula upisna groznica, RODITELJI NA MUKAMA

Mali maturanti bi trebalo da se potrude da dobro urade prijemni ispit ukoliko planiraju da upišu medicinske škole, IT obrazovne profile ili ugostiteljsko-turističke škole

Objavljeno:

Među svršenim osnovcima znatno je opalo interesovanje za ekonomske škole, u velikim gradovima popularne su gimnazije, ali i ugostiteljsko-turističke škole.

Mali maturanti bi trebalo da se potrude da dobro urade prijemni ispit ukoliko planiraju da upišu medicinske škole, IT obrazovne profile ili ugostiteljsko-turističke škole. Moraju da imaju na umu da za ovim smerovima vlada velika pomama!

Nakon što odahnu od polaganja prijemnog ispita, koji će trajati tri dana, male maturante, ali i njihove roditelje drmaće upisna groznica! Tako će svršeni osnovci biti u neizvesnosti i iščekivanju sve do 7. jula, kada je predviđeno objavljivanje zvaničnih rezultata raspodele po školama.

U prestonici popularne gimnazije

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, objašnjava za Kurir da su gimnazije popularne u velikim gradovima poput Beograda, Niša, Kragujevca i Novog Sada, dok su u ostalim gradovima popularni određeni zanatski smerovi i medicina.

Najtraženije škole i smerovi

- medicina - IT smerovi - kuvar - ugostitelj - ženski frizer - maser - optičar - Vazduhoplovna akademija - pekar

- U Beogradu su najpopularnije i izuzetno tražene Prva gimnazija, zatim Peta, Četrnaesta, Deveta i Trinaesta. Što se tiče drugih gradova, kao što su Vranje, Jagodina, Ćuprija, Zaječar, Bor ili Velika Plana, tu je mali broj poena potreban za gimnazije i često se desi da se ne upiše dovoljan broj đaka. Od 111 gimnazija, popularno je njih 35 - navodi Antić.

Provera znanja Sutra počinje prijemni

Završni ispit za osmake počinje sutra u devet sati testom iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, test iz matematike mali maturanti radiće u utorak 18. juna, dok je kombinovani test iz prirodnih i društvenih nauka sa zadacima iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije zakazan za sredu, 19. juna. Osmacima je za rešavanje testa na raspolaganju dva sata, a imaće po 20 zadataka na svakom testu.

Interesovanje za medicinu i IT

On to objašnjava pomamom za medicinskim školama, gde je u nekim gradovima za upis na određene smerove neophodno i više od 95 bodova.

- U većini gradova u Srbiji izuzetno su među osnovcima popularni medicinski smerovi, najčešće smer medicinske sestre. Dakle, na prvom mestu su medicinske škole, a na drugom IT smerovi, koji su takođe popularniji od gimnazija. Popularni su smerovi za tehničara za informacionu tehnologiju, za administratora mreže i za tehničara za računare - navodi sagovornik Kurira i dodaje da se mladi za medicinu odlučuju zbog lakšeg odlaska iz zemlje, a za IT zbog lakše mogućnosti za zaposlenje.

Brojke

76 239 slobodnih mesta ima u srednjim školama 50 bodova najmanje neophodno za rangiranje pri upisu

Antić kaže da treće mesto zauzimaju smerovi ugostiteljstva i turizma, i to u čitavoj Srbiji, a posebno u mestima gde je razvijen turizam. - Među svršenim osnovcima popularna je, ali i jedina u državi, Vazduhoplovna akademija, gde je za upis na određene smerove neophodno imati 92 poena. Veoma popularni su i trogodišnji smerovi, kao što su kuvar, maser, pekar i ženski frizer, a i smer optičar je tražen. Opalo je interesovanje za ekonomske škole, pojedine zanatske škole su popularne, dok veliki deo njih ostaje prazno - naglašava Antić.

Bodovi

- redosled kandidata za upis utvrđuje se na osnovu uspeha na završnom ispitu i opšteg uspeha - na osnovu uspeha na završnom ispitu kandidat može da osvoji najviše 40 bodova - najviše 60 bodova na osnovu opšteg uspeha od šestog do osmog razreda - na testu iz srpskog jezika i matematike moguće je osvojiti po 13 bodova - 14 bodova se najviše može osvojiti na kombinovanom testu

Bitni datumi za male maturante

- 21. jun preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole - 22. jun prijem i rešavanje žalbi na rezultate ispita - 27. jun objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita - 28. i 29. jun popunjavanje i predaja liste želja u osnovnim školama - 7. jul objavljivanje zvaničnih rezultata raspodele po školama - 7. jula do 20 časova objavljivanje preostalih slobodnih mesta za upis u drugom krugu - 8. i 9. jul upis u srednje škole u prvom upisnom roku - 8. jul popunjavanje i predaja liste želja za drugi upisni krug - 10. jul objavljivanje rasporeda učenika po školama u drugom upisnom krugu - 11. jul upis učenika u drugom upisnom krugu

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Kurir.rs/ Mina Branković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.