NADA MACURA NAM JE UVEK DAVALA SAVETE ZA VRUĆINE! Nje više nema u Jutarnjem, ali ovo MORAMO DA ZAPAMTIMO
Nje više nema u Jutarnjem, Foto: Printscreen/Youtube

PRIDRŽAVAJTE SE OVOGA!

NADA MACURA NAM JE UVEK DAVALA SAVETE ZA VRUĆINE! Nje više nema u Jutarnjem, ali ovo MORAMO DA ZAPAMTIMO

Kada su visoke temperature vazduha, savetuje se i uzimanje tečnosti, nošenje boce sa vodom

Objavljeno: 13:32h

Tek je početak leta, pa tako narednih meseci često će temperature ići preko 30 stepeni.

Oni kojima sunce i vrućine ne prijaju mogli bi da imaju i zdravstvenih poteškoća. Međutim, ako se pridržavate saveta Nade Macure, ne bi trebalo da bude problema!

Nada Macura inače dok je bila portparol Hitne pomoći stalno se uključivala u jutarnji program i davala nam lekarske savete, posebno one vezane za promene temperatura. Ove svakako, u susret paklenom letu koje nam dolazi, ne smemo da zaboravimo.

Macura je savetovala da je potrebno izbegavati izlaganje suncu od 10 do 17 časova, uzimati voće i povrće i biti oprezan u saobraćaju i na kupalištima.

Macura je savetovala provetravanje prostorija, korišćenje klima uređaja, onima koji ne odlaze na posao boravak u hladovini i parku i podsetila da je neophodno prati ruke i voditi računa o namirnicama.

Kada su visoke temperature vazduha, savetuje se i uzimanje tečnosti, nošenje boce sa vodom, adekvatno odevanje, uzimanje vitamina i ribe, jutarnje i večernje šetnje.

Posebno bi hronični bolesnici u najtoplijem delu dana trebalo da izbegavaju izlaganje suncu, a srčani, stariji i hronični bolesnici trebalo bi da budu umereni u obavljanju fizičkih poslova.

Osim vode, poželjno je uzimati i minerale, natrijum, kalijum, kalcijum i magnezijum, mediteransku hranu, sokove, lubenice, dinje i sladoled.

Pri tom ne treba konzumirati alkohol, a dobro je koristiti suncobran i lepeze, u stanovima stvarati promaju i spuštati roletne, savetovala je Macura.

Srčani bolesnici i osobe koje se preterano znoje trebalo bi da se pričuvaju, jer kada čovek gubi tečnost i minerale, mogu nastupiti srčane aritmije.

Pažljivo u prevozu

Letnja vrelina dovodi do toga da devojke, ali i momci, često gube svest i kolabiraju u gradskomprevozu, pa je zato jedan od prvih saveta da ne ulazite u prevoz ako to apsolutno ne morate.

- Kada ujutru idete na posao nije tako strašno, jer temperature još uvek nisu tako visoke. Međutim, kada se popodne vraćate, velika vrućina u kombinaciji za gužvom može da bude jako neprijatna. Zato se potpudite da u prevoz ulazite samo kada morate, i da ne idete u tom najvećem špicu, osim ako se ne vraćate sa posla. Ostavite taj vremenski prostor za one koji tada moraju da se voze - savetuje Macura.

Birajte modernu odeću

Materijali koji se nose leti treba da budu lagani, a sticajem okolnosti je baš to ono što je danas popularno. Šeširi, koji su iz godine u godinu sve popularniji, takođe su "must have".

- Garderoba treba da bude od prirodnih, prozračnih materijala kad god je to moguće. Takođe, vodite računa o bojama, jer ne bi trebalo da nosite tamne, već isključvo svetle odevne predmete koji ne upijaju sunce. To je i sada moderno, kao i šeširi - poručila nam je ona ranije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.