OVO VREME MOŽE DA BUDE OPASNO! Na snazi NARANDŽASTI meteoalarm, USKORO PREOKRET
U Srbiji će u subotu biti pretežno sunčano i toplo, najviša dnevna temperatura iznosiće 32 do 35 stepeni, dok su na istoku i jugu zemlje ponegde mogući kratkotrajni pljuskovi, Foto: Nebojša Mandić

Nepovoljni uslovi

OVO VREME MOŽE DA BUDE OPASNO! Na snazi NARANDŽASTI meteoalarm, USKORO PREOKRET

Vikend će biti vrhunac tropskog talasa ove nedelje, temperatura će biti iznad proseka za sredinu juna

Objavljeno:

Ove nedelje nam u celoj zemlji predstoji prvi pravi letnji vikend, pogodan za kupanje i uživanje na plaži jer će vreme biti sunčano i toplo, bez vetra, a temperature će dostići 35 stepeni.

Vikend će biti vrhunac tropskog talasa ove nedelje, temperatura će biti iznad proseka za sredinu juna, a možemo da očekujemo da tokom noći i jutra iznosi čak 23 do 24 stepena! Dakle, teško će se spavati bez klime, ventilatora ili barem promaje.

U Srbiji će u subotu biti pretežno sunčano i toplo, najviša dnevna temperatura iznosiće 32 do 35 stepeni, dok su na istoku i jugu zemlje ponegde mogući kratkotrajni pljuskovi - kaže Goran Mihajlović ispred Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Na snazi narandžasti meteoalarm

Narandžasti meteoalarm biće u subotu na snazi svuda osim u jugozapadnoj Srbiji. U periodu od 10 do 16 časova UV indeks iznosiće devet, što znači da se očekuju vrlo visoke vrednosti sunčevog ultraljubičastog zračenja, te je potrebno koristiti odgovarajuću zaštitu.

Tokom vikenda će važiti narandžasti meteoalarm, što znači da je kritično ukoliko je maksimalna temperatura iznad 35 stepeni - dodaje Mihajlović.

Prema informacijama RHMZ-a, kada na snagu stupi ovaj meteoalarm, "ugroženi su hronični bolesnici, lica pod terapijom, medicinskom kontrolom i meteoropate. Ugrožene su i životinje. Veoma su povoljni vremenski uslovi za pojavu šumskih ili drugih požara. Nepovoljni su uslovi za snabdevanje električnom energijom i može doći do problema u saobraćaju".

Naredne nedelje pad temperature

Iskoristite sunčano vreme krajem ove nedelje jer nas već naredne sedmice očekuje blago zahlađenje. Maksimalna temperatura iznosiće 28 do 31 stepeni, a moguć je razvoj oblačnosti sa padavinama, pa i lokalnim nevremenom.

U nedelju je krajem dana moguć lokalni razvoj oblačnosti sa pljuskovima i grmljavinom. Tokom prve polovine naredne nedelje biće nešto svežije u odnosu na vikend. Vreme će biti oblačno sa pljuskovima - zaključuje za "Blic" Goran Mihajlović.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.