DEVOJČICE SU GLADNE, NEMAM NI ZA HLEB, A KAMOLI ZA VOĆE! Iva je teško bolesna, mama očajna, ZBOG POPLAVA NEMAJU DOM
Iva Radonjić ima teško oboljenje na bubrezima, Foto: Espreso.co.rs

za srećno detinjstvo

DEVOJČICE SU GLADNE, NEMAM NI ZA HLEB, A KAMOLI ZA VOĆE! Iva je teško bolesna, mama očajna, ZBOG POPLAVA NEMAJU DOM

Kao jednoipomesečna beba Iva je počela da se suočava sa zdravstvenim problemima

Objavljeno:

Devojčica Iva Radonjić iz Obrenovca prerano je odrasla.

Detinjstvo nema, a njega je uništila teška bolest i bubrezi koji svakog časa mogu da stanu!

Teško oboljenje bubrega, besparica i glad problemi su sa kojim se devojčica, njena majka, ali i cela porodica suočavaju svakodnevno!

foto: Espreso.co.rs

- Odmah nakon rođenja lekari su ustanovili da Iva ima oštećene mokraćne kanale i sužene bubrežne kanale. Tada je primala intravensku terapiju. Nakon terapije Iva je upućena na snimanje mokraćnih kanala, koje pokazuje suženje drugog i trećeg stepena, što je bilo dovoljno da Iva ima ozbiljne zdravstvene probleme. Lekari na "Institutu za majku i dete" nisu mnogo obraćali pažnju, pa su nakon pregleda Ivu pustili kuću - započinje priču Ivina majka Ljiljana Dukić Radonjić.

Kao jednoipomesečna beba Iva je počela da se suočava sa zdravstvenim problemima.

Najpre je dobila jako visoku temperaturu, zbog čega je roditelji odvode na "Institut za majku i dete". Pretrage su pokazale visoke leukocite, čak 17.000, što je za bebu tog uzrasta mnogo. Iva je zadržana u bolnici, gde je konstatovano da ima bakteriju ešerihiju, koju je njena majka Ljiljana imala u trudnoći. Tada je zadržana mesec dana u bolnici.

foto: Espreso.co.rs

- Iva je rođena sa lošim bubrezima, a ešerihija je doprinela tome da se Ivini stanje pogorša. Nakon ultrazvuka koji je Iva radila sa 11 meseci ustanovljeno je oštećenje oba bubrega, pri čemu je levi bubreg donekle stabilan i može da vrši vitalne funkcije, dok je desni bubreg napadnut mesnim mikrocistama koje se uvlače u u bubreg i trajno ga oštećuju - nastavlja priču Ivina majka.

foto: Espreso.co.rs

Dodaje kako su lekari u Tiršovoj rekli kako će prolaskom ešerihije doći do stabilizacije oba bubrega, te kako će moći da vrše vitalne funkcije, no to se nije dogodilo.

foto: Espreso.co.rs

- Nakon ponovne urinarne infekcije, odvela sam Ivu kod doktorke Ljiljane Ivanović u obrenovački Dom zdravlja. Prepisan joj je Profilaks (lek koji štiti bubrege) koji je Iva pila sve do svoje druge godine - priča Ljiljana.

Nakon poplava koje su pogodile Srbiju 2014. godine, problemi se nastavljaju, tvrdi Ivina majka. Budući da Iva nije jedino dete, Ljiljana je bila prinuđena da se sa tri ćerke seli iz stana u stan, jer nije bila u mogućnosti da plati kiriju. Taj problem nije rešen do sada. I sad, imaju problem da plate kiriju za stan u kome žive. Ova četvoročlana porodica živi od svega 21.500 dinara, od čega od države dobijaju 10.500 i dečiji dodatak u iznosu od 11.000. Otac je nakon razvoda napustio porodicu, a ponekad kako kaže majka Ljiljana pomogne im pri plaćanju kirije i kupovini namirnica. No, na njegovu pomoć ne može da se računa, ističe Ljiljana Dukić Radonjić.

foto: Espreso.co.rs

- Bila sam kod predsednika opštine dva puta gde su me dva puta odbili i poslali kod doktora Isailovića u privatnu kliniku. Zamolila sam Opštinu da mi daju socijalni stan, koji znam da imaju u Obrenovcu. Rečeno mi je da su stanovi unapred raspoređeni, na čemu je i ostalo. Jednom godišnje od Opštine dobijam novčanu pomoć u iznosu od 5.000 dinara i od Socijalne službe 15.000 dinara - tvrdi Ljiljana.

Od 2015. godine Iva sve češće dobija urinarne infekcije. Novembra 24. iste te godine operisala je bešiku, nakon čega su se pojavila krvarenja. Nakon nekog vremena stanje se stabilizovalo, no ne zadugo.

Nakon što su se Ivi ponovo pojavili bolovi, agonija počinje ispočetka. Ultrazvuk, urološke kontrole...

- Iva je od jakog oštrog bola dva puta pala u nesvest ispred Doma zdravlja. U Tiršovoj su joj ponovo rađene analiza, pa je poslata i kod genetičara kako bi bilo utvrđeno da li njeni zdravstveni problemi potiču iz genetike. Kako je vreme odmicalo Ivin bubreg je bio u sve gorem stanju. Sad nema omotač, koru i ceo jedan deo. Predložena nam je dijaliza, kako ne bi došlo do oštećenja levog bubrega, budući da desni nema nikakvu funkciju - priča Ivina majka.

Ivi je rađena laproskopija 29. maja, no nažalost nije dala neke preterene rezultate. Rešenje Ivinog zdravstvenog problema nalazi se ili u transplantaciji ili u lečenju u Beču, što je za budžet ove porodice preskupo, a koštalo bi 24.000 evra. Ivin donor ne može da bude niko iz porodice. Majka Ljiljana ima benigni tumor dojke, a stariji brat oštećenje bubrega.

Ivine genetske predispozicije upućuju i na mogućnost oboljenja od kancera. Tako Ivino oštećenje bubrega može da odvede do oboljenja od ove bolesti, strahuje majka Ljiljana.

foto: Espreso.co.rs

- Iva je u međuvremenu dobila i visok pritisak iako za sada normalno funkcioniše i živanha je devojčica, u školu ide koliko može, dobila je vitiligo, kao i higrome na rukama, benigne tumore, koji narastaju pa spalšnjavaju. Za njih je, takođe, potrebna operacija. Sve ovo upućuje ka oboljenju od kancera uzrokovanog bolešću bubrega, za šta su šanse u Ivinom slučaju 50 odsto. Da bi se utvrdilo da li se radi o tumorima na bubrezima, a ne o mikro cistama mora da se uradi genetičko ispitivanje. Za to ispitivanje država bi morala da plati približno 4.000 evra - objašnjava Ivina majka.

Ova porodica živi u jako teškim uslovima. Majka Ljiljana ponekad nema novca da kupi osnovne potrepštine. Troškovi za lečenje su skupi, a primanja nema.

- Devojčice su gladne, skoro nisam imala novac da kupim hleb. Deca mi traže voće, ja ne mogu da im kupim. Ljudi nam pomažu koliko mogu. Ali, lečenje i život iziskuju mnogo više novca nego što mi imam - priča sa suzama u očima Ivina majka.

Ivino već narušeno stanje, pogodno je za nova i teža oboljenja. Heliko bakterija ponovo je prisutna u njenom organizmu. Organizam ovog deteta iz dana u dan je sve slabije. Ukoliko ne bude imala mogućnost za transplantaciju ili lečenje u inostranstvu, život ove devojčice biće mučan i obeležen bolešću, ali istrahom, jer bubrezi mogu da otkažu svakog časa.

Ako ste u mogućnosti i želite da pomognete Ivi da dobije srećnije i manje bolno detinjstvo, novac možete da uplatite na sledeći račun (podaci se nalaze na fotografiji ispod):

foto: Espreso.co.rs

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.