ZA VIKEND ĆEMO SE KUVATI! Očekuju se TROPSKI DANI, ali i nešto mnogo OPASNIJE!
Lepo vreme, ilustracija, Foto: Vladimir Šporčić

ČUVAJTE SE!

ZA VIKEND ĆEMO SE KUVATI! Očekuju se TROPSKI DANI, ali i nešto mnogo OPASNIJE!

Nije za šalu!

Objavljeno:

Pakleno vruć vikend koji je pred nama doneće izuzetno visoku temperaturu, čak do 37 stepeni, ali i opasno visok stepen UV zračenja, čiji će nivo u pojedinim mestima poput Crnog Vrha, Sjenice, Prizrena i Prištine dostići čak indeks 10.

Zbog povišene temperature i jakog UV zračenja, Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje da se očekuje crveni nivo UV zračenja, koji je vrlo opasan po ljudski organizam i koji može dovesti do ozbiljnih povreda na koži.

Tokom naredih dana, opasnost od jakog UV zračenja vrebaće stanovnike gotovo svih krajeva zemlje. Budući da su svi gradovi od severa do juga „crveni“ na toj tabeli, stručnjaci savetuju građane da izbegnu izlaganje suncu u periodu od 11 do 17.

- Ovakvo zračenje može izazvati ozbiljne probleme, pa je neophodno da svi koji izlaze napolje u vreme ovih velikih vrućina na telo i lice nanesu kremu sa faktorom 30 ili 50. Posebno je važno da tu kremu nose sa sobom ukoliko su duži vremenski period napolju i da je namažu nakon dva sata od prvog mazanja. Bitno je i da pokriju telo tankim belim, odnosno svetlim tkaninama - kaže dermatolog Snežana Simić i dodaje da su šeširi, kačketi i naočare tokom narednih dana neophodni asesoar.

Ovako visok indeks UV zračenja posebno velike probleme može stvoriti ljudima koji su svetle puti i koji imaju svetle oči.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.