OVO JE NAJTEŽI ISPIT U SRBIJ! Da bi položili, studenti moraju da spreme 30.000 STRANA LITERATURE!
Na svakom fakultetu postoje ispiti koji su teži za izučavanje, Foto: Damir Dervišagić

nije lako

OVO JE NAJTEŽI ISPIT U SRBIJ! Da bi položili, studenti moraju da spreme 30.000 STRANA LITERATURE!

Prosečna dužina studiranja u Srbiji je sedam godina 

Objavljeno: 13.06.2019. 11:09h
  • 186

Nepremostiva prepreka za veliki broj akademaca između ostalog je određeni ispit koji zbog samovolje profesora ili obimnosti predmeta ne mogu u roku da polože.

Na svakom fakultetu postoji takav jedan predmet.

Prosečna dužina studiranja u Srbiji je sedam godina, a urabana legenda kaže da ispit Srpska književnost XX veka na Filološkom fakultetu, smer Sprska književnost i jezik, obuhvata čak 30.000 strana i 50 pisaca! Studenti jesu pod stresom, ali i sami priznaju da nije do profesora Aleksandra Jerkova koji je strog iz pravičnih razloga, već je problem gradivo.

- Ispit je preobiman, ali veoma lep i profesori su divni. Teško je jer se za naš smer polažu tri dela, prvo pismeni, potom dva odvojena usmena. Taj ispit uglavnom svi spremaju i dugo vuku ali ga je položio svako ko se ozbiljno pripremao. Iz moje generacije tek je nekolecina položila. Ja sam ga prenela u apsolvenstku godinu ali na kraju uz ozbiljne pripreme položila - objašnjava naša sagovornica (ime poznato redakciji).

Sam profesor Aleksandar Jerkov pre par godina za naš list rekao je da je on samo strpljiv da studente ispituje sve dok "ne progovore kao pravi profesori srpske književnosti".

Posle ovog ispita postaju profesori

- Kao što svi znamo, ima raznih profesora, pa i onih koji sve svoje nedostatke pokušavaju da prikriju bezrazložnom strogošću. Iako važim za prilično strogog i profesora i književnog kritičara, mislim da strogost nije sama sebi cilj. Ja predajem predmet koji je ne samo težak i velik nego i poslednji na studijama. Posle njega, novi profesor odlazi u učionicu ili neku redakciju gde uči druge ili ispravlja što drugi pišu. Da li biste u operacionu dvoranu pustili onoga ko nije naučio mnogo više od toga da drži skalpel? Ja oduvek imam takvo osećanje odgovornosti. I vrlo sam strpljiv da ih pitam svakoga meseca, onoliko puta koliko je neophodno dok ne progovore kao pravi profesori srpske književnosti. To mi se čini kao dug Dositeju i Univerzitetu kakav treba da bude - odgovara Jerkov.

 

Bonus video

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media