DECA SU NAM PUNA ČVORUGA: Komarci napadaju kao BESNI, lekarima PUNE RUKE POSLA
Komaraci / Ilustracija, Foto: Stock Shutterstock

užas

DECA SU NAM PUNA ČVORUGA: Komarci napadaju kao BESNI, lekarima PUNE RUKE POSLA

U Domu zdravlja u Zemunu, prema rečima pedijatra dr Milana Lekovića, otkako su krenule vrućine, imaju veliki broj dece svakodnevno sa burnim alergijskim reakcijama posle ujeda komaraca

Objavljeno:

Veliki broj dece ovih dana zatražio je lekarsku pomoć zbog burnih reakcija izazvanih ujedima komaraca. Na mestu ujeda komaraca pojedina deca su imala veće otoke i crvenilo sa plikom, a u nekim slučajevima se posle ujeda po telu javila čak i koprivnjača, kao sekundarna alergijska reakcija.

- Sin ima ujede po celom telu. Na temenu, gde ga je ujeo komarac, pojavio se veliki otok pa smo mislili isprva da se udario i da je u pitanju čvoruga. Onda smo primetili da se vidi i imesto ujeda na kojem je plik, koji pukne pa se napravi krasta.

Desilo se jednom i da ga je komarac ujeo ispod oka, zbog čega mu se na dva dana zatvorilo oko zbog velikog otoka. Otoci ne traju dugo, ali je reakcija burna.

Još je mali pa se ne češa, ali starija ćerka koju su takođe izujedali komarci kaže da je jako svrbi i da mora da se češa - kaže T.D. iz Beograda, majka dvoje dece.

U Domu zdravlja u Zemunu, prema rečima pedijatra dr Milana Lekovića, otkako su krenule vrućine, imaju veliki broj dece svakodnevno sa burnim alergijskim reakcijama posle ujeda komaraca, prenose beogradski mediji.

- Na mestu ujeda se javlja otok koji je kod nekih veći, a kod nekih manji, ali se pojavi i plik, atipičan za ujede komaraca u odnosu na pre nekoliko godina. I što je najgore, to nije sporadično. Kod većeg broja dece dolazi kod takvih reakcija - gde god je ujed, tu je takav plik i otok, kod nekih širi, kod nekih manji.

Može da se javi sekundarna reakcija u vidu crvenila ili koprivnjače na drugom delu kože gde nije bilo ujeda, objašnjava dr Leković.

Ništa bolja situacija nije ni na krajnjem jugu zemlje, u Bujanovcu.

U toku noćne smene imamo sigurno tri - četiri deteta sa takvim umereno teškim i teškim reakcijama. Od stanja organizma zavisi kakva će biti reakcija. Ako je veća koprivnjača, šaljemo pacijente u bolnički centar u Vranju na dalje lečenje., ako je blaža reakcija onda dajemo injekcije, sirupe i masti.

Preporučujemo obloge od borne kiseline sa gazom - kaže dr Dejan Stojanović, načelnik službe HP u DZ Bujanovac.

BONUS VIDEO:

IPAK SU ONI SAMO MAČKE! Gepard prede, umiljava se i ljubi volonterku, tako nežno da podseća na pravo malo mače! (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.