Malverzacije na prijemnom ispitu u Petoj beogradskoj? Ministarstvo bez odgovora, direktorka demantuje
Na prvoj stranici testa, koncizno su navedena pravila koja su maturanti bili u obavezi da poštuju, te je napisano kako upotreba kalkulatora na mobilnom telefonu nije dozvoljena, Foto: Profimedia, Google street view

šta je istina?

Malverzacije na prijemnom ispitu u Petoj beogradskoj? Ministarstvo bez odgovora, direktorka demantuje

Prijemni se polagao u Petoj beogradskoj gimnaziji i učenici su polagali ispite iz predmeta biologije ili hemije, odnosno oba predmeta

Objavljeno:

Pored regularnog prijemnog ispita male mature koji se sastoji od testova iz matematike, srpskog jezika i predmeta koji čine kombinovani test, budući srednjoškolci su već polagali ispite za određena specijalizovana odeljenja.

Neki od njih su osvojili dovoljan broj poena kako bi upisali željene smerove, dok će dugi imati šansu na predstojećem ispitu da izaberu neku srodnu oblast.

Inicijativa za formiranje novog odeljenja za učenike nadarene za biologiju i hemiju ove godine potekla je od Zajednice gimnazija Srbije. U Beogradu je predviđen upis 40 učenika za biološko-hemijski smer raspoređenih u dve gimnazije - Petoj beogradskoj i Osmoj beogradskoj gimnaziji.

Na prijemnom u Petoj beogradskoj učenici su polagali ispite iz biologije ili hemije, odnosno iz oba predmeta. Kako se odazvao veći broj učenika, tako su bili formirani po grupama. Međutim, kako saznajemo od roditelja, tretman nije bio isti za svu decu, pa se u jednoj grupi, na polaganju testa iz hemije, nije dozvoljavala upotreba kalkulatora, dok su druge grupe imale tu mogućnost.

Na prvoj stranici testa koncizno su navedena pravila koja su maturanti bili u obavezi da poštuju, te je napisano kako upotreba kalkulatora na mobilnom telefonu nije dozvoljena. Međutim, dežurni profesori nisu bili adekvatno informisani, te su deci onemogućili bilo kakvu vrstu upotrebe kalkulatora, navode roditelji učenika.

Pozvali smo direktorku škole Borku Popović, ali ona je demantovala naše informacije, pozivajuči se na komisiju koja je odgovorna za žalbe, a čine je upravo profesori koji su dežurali u tom odeljenju.

Kako nismo došli do potpunog objašnjenja, odgovor smo potražili od Ministarstva prosvete. U međuvremenu, sa sajta Pete beogradske gimnazije, gde su objavljeni preliminarni rezultati učenika pod šiframa, tabela je ukolnjena.

Hoće li se učenicima uskraćenima za korišćenje alata koji su bili nepohodni za ispit, omogućiti ponovno polaganje testa iz hemije, ostaje nam da vidimo.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.