POKLONE NE PRIMAM! Poruka ovog doktora zapanjila je Beograd, OTKRIO JE ŠTA JE JEDINO POTREBNO ZA PREGLED (FOTO)
Ilustracija, Foto: Profimedia, Printscreen/facebook

SVAKA ČAST

POKLONE NE PRIMAM! Poruka ovog doktora zapanjila je Beograd, OTKRIO JE ŠTA JE JEDINO POTREBNO ZA PREGLED (FOTO)

Pored nabrojanih dokumenata koja su potrebna za pregled kod ovog doktora, pokloni nisu na spisku!

Objavljeno:

U Srbiji važe pravila kakvih nigde nema.

Naime, jedan od takvih običaja koji se prosto podrazumevaju je taj da se lekaru, ili službenici na šalteru pokloni po neka flaša pića, sok, čokolada ili neki drugi poklon.

Lekari i sestre na ovo se nikad nisu bunili, a poklone su prihvatali oberučke, sve do dolaska novog zakona koji se tiče upravo poklona, a koji propisuje kolika njihova vrednost sme biti.

Izgleda da je to lekare malo zastrašilo, pa su neki rešili da poklone više ne primaju... ili je to, ili i dalje ima onih koji rade za platu, i da za posao koji rade ne očekuju poklone.

Naime, internetom kruži natpis okačen ispred ordinacije u Institutu za reumatologiju u Beogradu, putem kojeg je lekar želeo da obavesti svoje pacijente da on ne prima nikakve poklone.

Pored nabrojanih dokumenata koja su potrebna za pregled kod ovog za sada nepoznatog doktora čija je ordinacija na slici ispod, napomenuto je:

Takođe, nemojte nuditi, davati ni ostavljati nikakve poklone, "pažnje" i ostalo, jer po Zakonu o javnim službama to nije potrebno."

foto: Printscreen / Facebook

Osoba sa fejsbuka koja je ovo fotografisala navodi da je ušla u drugu ordinaciju prekoputa, gde je doktor pored stola na kojem je bio kompjuter; imao još jedan sto na kojem je stajala gomila ukrasnih kesa.

Takođe, prema rečima iste osobe, u međuvremenu je još jedan doktor izašao iz svoje sobe završivši smenu i krenuo kući u rukama noseći nekoliko ukrasnih kesa.

Prema rečima očevidaca, mislili su da se takve stvari ne podrazumevaju i da nema potrebe isticati da "pokloni nisu dobrodošli".

Ipak, Srbija je nedavno dobila zakon po kome medicinski radnici imaju pravo da prime od pacijenata nenovčani poklon čija pojedinačna vrednost ne sme da prelazi 2.800 dinara, a ukupna vrednost ne prelazi prosečnu neto platu od 54.521 dinara - kako inicijalno piše u odredbi novog zakona o zdravstvenoj zaštiti.

U nedavno usvojenom zakonu navodi se da se poklon neće smatrati korupcijom ili sukobom interesa.

Kakvo je vaše mišljenje o ovoj temi? Nosite li vi lekarima poklone? pišite nam u komentarima...

BONUS VIDEO:

BILA JE RADOZNALA I PALI SU OBOJE U VODU! A tako im je uzbudljivo bilo letenje, dok se nisu bućnuli (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.