EKOLOŠKA KATASTROFA! Firma Bekament digla u vazduh vrh planine Venčac!
Planina Venčac, Foto: Privatni arhiv

strašno

EKOLOŠKA KATASTROFA! Firma Bekament digla u vazduh vrh planine Venčac!

Zeleni pokret Srbije je zabrinut zbog mogućih posledica 

Objavljeno: 09.06.2019. 16:39h
  • 1.6k

Zeleni pokret Srbije obraća se javnosti zbog uništavanja planine Venčac koja se nalazi na teritroiji opštine Aranđelovac i ekološke katastrofe koja preti čitavoj Šumadiji.

Prenosimo njihovo saopštenje u celosti.

Do pre svega nekoliko godina, vrh Venčaca bio je potpuno obrastao šumom, krajnje neugledan ali sasvim pitom u svojoj neuređenosti. Međutim jedan od kamenoloma firme Bekament iz Aranđelovca iz kojih se sa Venčaca vadi mermer minirao je i sam vrh planine, a planina se nekontrolisano iskopava sa više strana.

1 / 5 Foto: Privatni arhiv

Do vrha Venčaca (nekad na nadmorskoj visini od 658 metara) još uvek vodi staza, ali umesto vrha na planini zjapi rupa. Najviša tačka onoga što je ostalo niža je od nekadašnjeg vrha za cela tri metra, i ako je verovati GPS uređaju, nalazi se čitavih trideset metara dalje. Tamo gde je nekada bio kamen oko koga su ponosno pozirali šumadijski planinari, sada je praznina.

Ubrzano nestajanje planine Venčac počinje sa dobijanjem dozvole za iskopavanje mermera i kamena firmi Bekament iz Aranđelovca i od tada iz dana u dan možemo videti kako planina Venčac ubrzano nestaje.

Ovakvo nekontrolisano iskopavanje dovodi do ekološke katastrofe na području čitave Šumadije. Možete samo zamisliti kakva šteta nastaje u prirodi nestajanjem čitave jedne planine.

Espreso.rs je pokušao da stupi u kontakt s predstavnicima ove firme, ali se oni do objavljivanja teksta nisu javljali.

BONUS VIDEO:

OVAJ PAS JE PRVAK U IGRI “DjENGA“! Čik mu izađite na crtu (VIDEO)

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media