BOŠNJACI I HRVATI SU UBIJALI SRBE I ZA TO DOBIJALI SUVO ZLATO! Da li ste čuli za 2. bosanskohercegovački PUK?
Prvi svetski rat, srpski vojnici, ilustracija, Foto: Profimedia

LEKCIJA IZ ISTORIJE!

BOŠNJACI I HRVATI SU UBIJALI SRBE I ZA TO DOBIJALI SUVO ZLATO! Da li ste čuli za 2. bosanskohercegovački PUK?

Ovo je najkrvaviji odred Austrougarske vojske u Prvom svetskom ratu...

Objavljeno:

Prvi svetski rat bio je jedan od najkrvavijih u istoriji, u njenu je stradala gotovo čitava muška populacija Srba, a verovali ili ne čak i u tom ratu srpsko stanovništvo najviše su ubijali Bošnjaci i Hrvati. Da li ste čuli za 2. bosanskohercegovački puk sa 42 medalje?

Espreso.co.rs vam donosi priču o ovom puku koji je branio Austrougarsku i od nje za ubijanje Srba dobili silne medalje za hrabrost, a danas je ovaj odred veoma cenjen i u samoj Austriji.

U ”Zlatnoj knjizi“ Vrhovne komande austrougarske vojske, koja se nalazi u Muzeju vojne istorije u Beču, se nalaze podaci o svim nosiocima zlatne medalje za hrabrost (do 1917. godine ove medalje su bile od čistog zlata), ovo retko dodeljivano priznanje dobilo je čak 106 pripadnika bosanskohercegovačkih pukova.

Inače, vojnicima i oficirima bosanskohercegovačkih pukova dodeljeno je u Prvom svetskom ratu ukupno 33.318 raznih medalja za hrabrost—zlatnih, srebrnih i bronzanih.

Po broju dobijenih zlatnih medalja, apsolutni rekorder u čitavoj austrougarskoj vojsci bio je 2. bosanskohercegovački puk sa 42 medalje.

Ogromnu većinu pripadnika ovih jedinica činili su Hrvati i Muslimani, dok su Srbi iz BiH najčešće završavali na zapadnom frontu protiv Italije, kao i istočnom protiv Rusije pošto Austrijanci nisu imali poverenje u njihovu lojalnost.

2. bosanskohercegovački pešadijski puk osnovan je 1894. godine u Banjaluci. Imao je četiri bataljona, od kojih je 1. 2. i 4. odlazio u regrutne garnizone u Gracu i Lebringu, dok je 3. ostajao u glavnom gradu okruga.

Od svih bosanskohercegovačkih pukova, koji su učestvovali u Prvom svjetskom ratu, posebna pažnja se pridaje 2. pešadijskom puku. Razlog tome je broj ordenja koji je ovaj puk dobio: 42 zlatne medalje, 590 srebrenih, 1 937 malih srebrenih i 4 300 bronzanih medalja za hrabrost, kao i 310 drugih visokih odlikovanja za oficire.

Time je 2. puk slovio za najodlikovaniju jedinicu austrougarske vojske u Prvom svjetskom ratu.

I danas u Austriji spomenici, imena ulica i groblja podsećaju na bosanskohercegovačke vojnike u Prvom svjetskom ratu. Tako je “Groblje Bošnjaka” u Libringu kod Graca, gde se nalazila rezervna jedinica “Bosanskih dvojkaša”, sahranjeno 805 bosanskohercegovačkih vojnika; jedna ulica nosi naziv “Zweierbosniakengasse” (“Ulica Druge Bošnjačke”), a u hodniku koji spaja crkvu Barmherzigenkirche Graz i bolnicu Krankenhaus der Barmherzieg Bruder Graz – podignuta je spomen ploča u čast pripadnika 2. bosanskohercegovačkog puka.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.