U BEOGRADU JE IZLOŽENA BASNOSLOVNO SKUPA SLIKA NAJVEĆEG SRPSKOG SLIKARA: Bilo smo tamo i uverili se u njenu lepotu
Slika Parsifal od Paje Jovanović, Foto: Espreso

UMETNOST NA DELU

U BEOGRADU JE IZLOŽENA BASNOSLOVNO SKUPA SLIKA NAJVEĆEG SRPSKOG SLIKARA: Bilo smo tamo i uverili se u njenu lepotu

Slika je predstavljena u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu

Objavljeno:

Slika "Parsifal" velikog srpskog slikara Paje Jovanovića nastala je tokom dvadesetog veka, ali je tek od pre nekoliko dana prikazana javnosti u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu.

1 / 3 Foto: Espreso

Slika predstavlja Parsifala, junaka engleske legende o Okruglom stolu kralja Artura i Svetom gralu, jednog od najznačajnijih evropskih mitova koji kroz dela Ešenbaha, a kasnije Vagnera i mnogih drugih i danas opčinjava svojom poetskom snagom i mistično-melanholičnom vizijom sveta.

Prikazuje temu koja je bila prisutna u evropskoj umetnosti u vreme kada je Paja Jovanović živeo. Umetnost čitavog 19. veka je pun motiva koji zalaze u simbolizam, a naročito u mitologiju. S ozbirom na to da je Paja Jovanović živeo na izvorištu u Beču, sasvim sigurno je bio inspirisan slikama koje je sretao, jer tema viteza koji traga za Svetim gralom je inspirisala mnoge umetnike.

Pored slikarstva, Paja Jovanović je bio zainteresovan i za operu, te se veruje da je gledao "Parsifala", operu nemačkog komprozitora Riharda Vagnera i da je to ostavilo utisak na njega koji ga je inspirisao na ovo delo. Posebno scena u drugom činu, kada Parsifal sreće vile koja predstavlja viteza u potrazi za Svetim gralom koga na tom putu čekaju mnoga iskušenja i dileme.

Jovanović je još davne 1902. godine uradio ulje na platnu na temu Parsifala, koje tada nije bilo poznato ondašnjoj javnosti. Budući da se navršava 160 godina od rođenja Paje Jovanovića, njegova umetnost nije izgubila na značaju što potvrđuje i izloženo platno "Parsifal".

Budući da su Jovanovićeve slike veoma tražene, pokušali smo da saznamo kolika je novčana vrednost Parsifala.

Muzejske vrednosti su odvojene od tržišta, i to je stvar licitacije koja uslovljava vreme i trendove. Slike Paje Jovanovića su najprodavanije u odnosu na ostale umetnike. Dakle, to je stvar tržišta. Uglavnom, slike ne gube na značaju, i nakon smrti vrednost njegovih dela se uvećava", kaže za Espreso PR Narodnog muzeja Lidija Milovanović.

S obzirom na to da se još uvek ne zna koliko "Parsifal" vredi, saznali smo kolika je vrednost nekih slika čiji je autor Paja Jovanović.

Recimo, slika "Bašibozuci pred beg", nastala je u 19. veku i cena tog dela kreće se u rasponu od 113.420 do 170.130 evra, a prodata je za 527.404 evra.

Prethodna najskuplja Jovanovićeva slika, "Ukrotitelj zmija" (1887), skoro duplo većih dimenzija (107,5x83 cm) sa daleko više likova, prodata je 1999. egipatskom kolekcionaru za 169.580 evra, što je znatno više od početne cene od 18.000 i slika je prodata u Londonu na aukciji kod “Kristija”.

Jovanović se na toj slici pozabavio takozvanim bašibozucima, odnosno neregularnim vojnicima turske vojske koji su bili prisutni širom Otomanskog carstva – od Egipta do Balkana. Iako podržavani od strane imperije, nisu imali regularna vojna obeležja i bili su poznati po svom odmetništvu, pljačkama i brutalnostima.

"Parsifal" je predstavljen 6. juna u atrijumu Narodnog muzeja zahvaljujući privatnom kolekcionaru u čijem je vlasništu.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.