SREDNJA ŠKOLA POSTAJE OBAVEZNA! Nacrt zakona o pravima deteta prvi put uvodi i novu instituciju za decu
Nacrt zakona o pravima deteta prvi put uvodi i novu instituciju za decu, Foto: Profimedia

NOVITETI

SREDNJA ŠKOLA POSTAJE OBAVEZNA! Nacrt zakona o pravima deteta prvi put uvodi i novu instituciju za decu

Donošenje propisa predviđa i apsolutnu zabranu telesnog kažnjavanja dece

Objavljeno: 06.06.2019. 11:39h

Svako dete u Srbiji ima pravo na besplatno i kvalitetno osnovno i srednje obrazovanje koje je obavezno - navedeno je u Nacrtu zakona o pravima deteta i zaštitniku prava deteta.

Ovaj Nacrt je od srede na javnoj raspravi, a osim što uvodi obavezno pohađanje gimnazija i srednjih škola ovaj zakon unapređuje prava najmlađih i prvi put predviđa instituciju - dečjeg ombudsmana. U Ministarstvu prosvete kažu da načelno podržavaju obavezu srednjoškolskog obrazovanja.

- Jedan od strateških ciljeva je da se poveća obuhvat učenika koji idu u srednju školu i zalažemo se da srednje obrazovanje bude obavezno, poput osnovnog, za šta je potrebno izmeniti niz zakona - rečeno je u Ministarstvu prosvete.

Donošenjem propisa koji bi, između ostalog, uveo i obaveznu veliku maturu, bile bi u celosti ispunjene preporuke Komiteta za prava deteta UN. On predviđa i apsolutnu zabranu telesnog kažnjavanja dece. Zabrana se odnosi na roditelje i staratelje, koji imaju i dužnost da najmlađe zaštite od okrutnog i ponižavajućeg postupanja.

Pisci novog zakona ne kriju da je rad na njegovoj izradi trajao punih 12 godina. Krajnji proizvod je, kako ističu, "priručnik za budućnost" koji će garantovati potpuno zaokruženu zaštitu najmlađih.

 

BONUS VIDEO: Espreso intervju nedelje - Naim Leo Beširi

(Espreso.rs / Večernje Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media