DANAS JE 78 GODINA OD SRPSKE HIROŠIME! U DŽINOVSKOJ EKSPLOZIJI poginulo 4.000 ljudi, krater imao 50 metara!
Scene užasa u Smederevu, Foto: Wikipedia

užas

DANAS JE 78 GODINA OD SRPSKE HIROŠIME! U DŽINOVSKOJ EKSPLOZIJI poginulo 4.000 ljudi, krater imao 50 metara!

Eksplozija se dogodila oko 14:10, baš u trenutku kada je pored tvrđave prolazi voz za Veliku Planu

Objavljeno:

Smederevo će i ove godine prigodnim sadržajima obeležiti 78. godišnjicu i evocirati sećanje na najveću tragediju u istoriji tog grada, kada je 5. juna 1941. godine, eksplodirala municija lagerovana na otvorenom u srednjevekovnoj citadeli despota Đurđa Brankovića. U 12 sati biće održan parastos na Starom groblju žrtvama eksplozije i polaganje venaca na spomen kosturnicu.

Eksplozija municije u Smederevskoj tvrđavi dogodila se 5. juna 1941. iz nerazjašnjenih razloga. Eksplozija je bila toliko jaka da je napravila krater dugačak 50 metara i dubok 9 metara i pritom porušila skoro ceo grad. Stakla na prozorima su pucala i u naseljima na obodu Smedereva, a podrhtavanje zemlje, nalik na zemljotres, se osetio u Velikoj Plani, Beloj Crkvi, Vršcu i Beogradu. Nesreća je bila još veća, jer je to bio pijačni dan, tako da je bilo još više ljudi nego obično, a i tog dana su se delila svedočanstva đacima u školama. Poginulo je od više stotina do 2.500 osoba.

Posle kapitulacije Jugoslovenske kraljevske vojske (JKV) u Aprilskom ratu, Nemci su odredili Smederevo kao mesto na kom će se skladištiti zarobljena oprema, oružje, municija i benzin bivše JKV, odakle će se ona prebacivati u Nemačku, koja se spremala za napad na SSSR. Smederevo je bilo povezano železnicom i nalazi se na Dunavu. Utovar zaplenjenog materijala vršili su zarobljenici pripadnici JKV.

foto: Wikipedia

Taj dan u Smederevu je bio pijačni dan i u grad su dolazili stanovnici okolnih naselja da trguju. Eksplozija se dogodila oko 14:10, baš u trenutku kada je pored tvrđave prolazi voz za Veliku Planu, koji je prevozio radnike kući. Po izjavama svedoka, prvo su se čuli pucnji (što bi mogli značiti da se prvo zapalila municija), da bi oko dva minuta kasnije došlo do velike eksplozije.

Među žrtvama bili su sin, snaha i unuka Milana Nedića. Za obnovu grada Savet komesara postavio je za Izvanrednog komesara za obnovu Smedereva Dimitrija Ljotića, advokata iz Smedereva i predsednika JNP Zbor. On je u Smederevo doveo 120 mladih pripadnika svoga pokreta i sa njima organizovao službu za obnovu grada. Neki spekulišu da je eksploziju izazvao opušak cigarete nemačkog vojnika, engleski avion koji je nadletao Smederevo ili možda lokalni patriota. Takođe se misli da je za nju odgovoran sovjetski agent Mustafa Golubić, koji je uhapšen dva dana kasnije,[1] ali je ovo malo verovatna, jer se u to vreme SSSR trudio da bude u dobrim odnosima sa Nemačkom.

Godine 1973. je podignut spomenik žrtvama eksplozije. Autor spomenika je vajar Selimir Jovanović, koji je i sam preživeo eksploziju.

Komemorativno okupljanje kod spomenika žrtvama tragedije kod Železničke stanice Smederevo biće održano u 14 časova.

Nikada nije utvrdjen uzrok eksplozije ni broj žrtava, koji je od 1941. kada je nemačka komanda u Beču prva procenila da je od eksplozije poginulo 4.000 ljudi, povremeno smanjivan dok se nije stalo na 2.500.

Pisac knjige "Traganje za istinom" u vreme eksplozije, radnik Železničke radionice Smederevo i putnik na zadnjoj platformi poslednjeg vagona, Miroslav Stanković Babac, izračunao je da se tog dana na grad sručilo najmanje 4.000 tona kamena iz zidina tvrđave.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.