METEOROLOZI OBJASNILI ZAŠTO JE SRBIJA POTOPLJENA ZA JEDNU NOĆ: Opasnost nije prošla
Poplave / Ilustracija, Foto: Kurir.rs / Z.Š.

STRAVIČNE PADAVINE JOŠ NISU PROŠLE

METEOROLOZI OBJASNILI ZAŠTO JE SRBIJA POTOPLJENA ZA JEDNU NOĆ: Opasnost nije prošla

Prema najnovijem upozorenju RHMZ-a vodostaj na reci Savi danas će biti u porastu i prevazilaziće granicu redovne odbrane kod Šapca i Beograda

Objavljeno: 04.06.2019. 11:02h
  • 5

Potresne slike poplavljenih područja obišle su celu Srbiju. RHMZ najavljuje da opasnost od prevelike količine padavina nije prošla.

Prema najnovijem upozorenju RHMZ-a vodostaj na reci Savi danas će biti u porastu i prevazilaziće granicu redovne odbrane kod Šapca i Beograda. Zbog toga je RHMZ izdao hidološko upozorenje.

U njemu se navodi da će do srede, 5. juna, biti u porastu i vodostaj na Bjelici, Moravici, Skrapežu, Đetinji, Gruži, kao i na gornjem toku Zapadne Morave i Ibru i da će se kretati oko ili iznad upozoravajućih nivoa.

Kako se navodi, vodostaj na Crnci, Lepenici, Lugomiru, Resavi i Belici, kao i na Jadru i Kolubari sa pritokama, biće u umerenom i većem porastu do srede 5. juna sa mogućnošću približavanja upozoravajćim nivoima.

U RHMZ upozoravaju i da će vodostaji na banatskim vodotocima biti u porastu do 6. juna i da će se na Tamišu i Brzavi kretati iznad granice redovne odbrane od poplava.

Zašto se ovo desilo

Meteorolozi objašnjavaju da je u jednoj noći palo kiše koliko inače padne u toku celog meseca, usled pomeranja snažnog oblačnog sistema, koji se tokom noći između nedelje i ponedeljka premestio sa Bugarske i Grčke na našu zemlju.

Zbog prevelike količine padavina koje su pogodile delove Srbije, u noći između nedelje i po nedeljka, brojne reke i njihove pritoke izlile su se iz korita, plaveći čitava sela, ulice, oranice...

Proglašena je vanredna situacija u svim opštinama u kojima se voda izlila, a an gažovane su i brojne spasilačke ekipe.

Oblaci i danas

Oblaci se i danas razvijaju i kruže nad područjem Balkana uz povremenu kišu i lokalne pljuskove sa grmljavinom.

Iznad Balkana je prisutno i visinsko polje niskog vazdušnog pritiska koje će još tri dana uticati na promenljivo i nestabilno vreme u našim krajevima.

Temperatura je u manjem porastu, ali i dalje malo ispod proseka. Vrlo topla vazdušna masa iz oblasti severne Afrike i Španije se premešta sa jugozapada ka centralnoj Evropi i u drugoj polovini sedmice dolazi na naše područje uz vrućine od vikenda.

A velike bujične poplave tokom jučerašnjeg dana ugrozile su stanovnike centralne i južne Srbije, ekipe sektora za vanredne situacije zbog najavljenih novih padavina i danas su u pripravnosti.

BONUS VIDEO:

TAKO IM I TREBA KADA ISPORUČUJU FLAMBIRANA JELA! Šta zna protivpožarni aparat, šta je specijalitet kuće (VIDEO)

(Espreso.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media