LJUDI, SKLANJAJTE DECU SA MOSTOVA! Padavine nam DAVE SRBIJU, ova mesta su NAJUGROŽENIJA! (FOTO)
Vanredna situacija nastala usled bujica i poplava proglašena je u čitavoj zemlji, Foto: Zoran Šaponjić

alarmantno

LJUDI, SKLANJAJTE DECU SA MOSTOVA! Padavine nam DAVE SRBIJU, ova mesta su NAJUGROŽENIJA! (FOTO)

Zbog obilne kiše koja je juče padala u centralnoj i zapadnoj Srbiji proglašena je vanredna situacija

Objavljeno:

Proglašena vanredna situacija u Srbiji, izlili se potoci, vatrogasci iz poplava evakuišu ugrožene građane, Kraljevo i Knić najugroženiji.

Zbog obilne kiše koja je juče padala u centralnoj i zapadnoj Srbiji proglašena je vanredna situacija, a problema zbog bujica i odrona najviše ima u Kraljevu i Kniću. Čačak, Lučani, Novi Pazar i Tutin pretrpeli su, takođe, veliku materijalnu štetu od izlivanja reka. Zbog urušavanja mostova, izdato je upozorenje da ih deca, ako nisu u pratnji roditelja, zaobilaze.

foto: Zoran Šaponjić

Vanredna situacija nastala usled bujica i poplava proglašena je u čitavoj zemlji pošto je u noći između nedelje i ponedeljka pala velika količina kiše i ugrozila živote građana. Najkritičnija situacija je u Kraljevu, gde su se sve reke izlile, poplavile preko 50 kuća, dvorišta i podruma, a vatrogasci su evakuisali i tri osobe iz obližnjeg mesta Grdica. Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić naglasio je da je autobus koji se sa 15 putnika zaglavio na putu Kraljevo-Kragujevac izvučen, ali da je na mnogim putevima saobraćaj kratkotrajno obustavljen.

foto: Zoran Šaponjić

- Bujice su napravile haos! Za samo nekoliko sati voda se sjurila sa obližnjeg Kotlenika i celo selo je pod vodom. Šteta je nezapamćena - kaže Mladen Vasiljević, predsednik Mesne zajednice Sirča.

Štab za vanredne situacije Knić proglasio je vanrednu situaciju nakon što su reke u ovom mestu odnele most, poplavile puteve i ambulantu u Gruži. Evakuisana su ugrožena domaćinstva, a nadležni apeluju da građani obezbede zalihe vode za piće. Načelnik Uprave za vanredne situacije u Kragujevcu Zoran Kočović rekao je da su ovoj opštini već poslate vreće s peskom, kao i specijalna vozila sa čamcima, pumpe za crpljenje vode i cisterna s vodom za piće.

foto: Zoran Šaponjić

Padavine, koje su u Tutin zasipale više od 15 sati, a prema podacima meteorologa palo je oko 90 litara kiše po kvadratnom metru, dovele su do zatvaranja lokalnog puta, poplava u centru grada, kao i izlivanja reka u minimum dvadeset objekata.

- Do izlivanja reke došlo je i u Tutinu, gde je voda ušla u dvorišta 20 kuća. U mestu Vinča kod Čačka evakuisane su dve osobe - rekao je Predrag Marić.

Nevreme praćeno jakim pljuskovima protutnjalo je i kroz Novi Pazar, Ivanjicu, Čačak, Lučane, Trstenik, kao i kroz čitav užički kraj, gde je voda takođe izazvala brojne probleme i nepogode.

- Najkritičnije je na reci Jošanici, jer se izlila sa obe strane. Mašine su na terenu i postavljene su vreće s peskom, a u gradu je raspoređeno 500 vreća - rekao je Naser Crnovršanin, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Novom Pazaru.

Najveće probleme stvaraju divlji mostovi, kaže načelnik Crnovršanin, pa su uvedena dežurstva tokom kojih će mašine biti pripravne za delovanje. Skrenuta je pažnja da deca koja prelaze mostove uvek budu u pratnji roditelja, kako bi se moguće nesreće svele na minimum.

"Srbijavode" uvele vanrednu odbranu "Srbijavode" uvele su vanrednu odbranu od poplava na teritoriji cele Srbije, izjavio je direktor tog preduzeća Goran Puzović. Uvedena je vanredna odbrana na svim objektima iz operativnog plana u nadležnosti JVP "Srbijavode", koja podrazumeva prisustvo na terenu na najkritičnijim lokalitetima uz 24-časovno dežurstvo, kao i pripreme za pravovremene intervencije.

Period bez kiše i poplava Nedeljko Todorović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, ističe da nam više ne prete obilne kiše i poplave: - Opasnost od poplava je ovim talasom završena. Neće biti više ovako obilnih padavina, pa gradovi naše zemlje neće biti dodatno ugroženi.

Obustavljen železnički saobraćaj

- Zbog izlivanja bujičnih potoka na kolosek i velike količine vode i zemlje na pruzi, juče ujutru obustavljen je železnički saobraćaj između Vitanovca i Vitkovca, kao i na deonicama Mataruška Banja - Bogutovačka Banja, Gruža-Guberevac, Polumir-Ušće i Brvenik-Raška - obaveštavaju iz "Infrastrukture železnica Srbije". Dodaju da su njihove stručne službe juče otišle na teren kako bi otklonile posledice izlivanja reka i uspostavile železnički saobraćaj.

Zlatiborski okrug

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Dobrivoje Radović rekao je da je jučerašnjih 116 litara kiše po kvadratnom metru odnelo u Zlatiborsko-moravičkom okrugu maline, krompir, kukuruz, čak i nove asfaltne puteve: - Ovo je četvrta nepogoda za mesec dana, pored snega i grada. Uništeno je sve što smo uložili, a ne znam kako ćemo preživeti - rekao je Radović.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.