OVO JE ZLOČIN! U SRBIJI STRADALO 50 MILIONA PČELA, OČAJNI PČELARI plaču od MUKE! Sumnja se da su POTROVANE!
Nastradale silne pčele!, Foto: Profimedia

strašna stvar

OVO JE ZLOČIN! U SRBIJI STRADALO 50 MILIONA PČELA, OČAJNI PČELARI plaču od MUKE! Sumnja se da su POTROVANE!

Strahujemo da to neće biti konačan crni bilans

Objavljeno:

Masovni pomor pčela registrovan je u delu atara Kikinde, što je ojadilo veći broj pčelara nanevši im velike gubitke.

Po rečima predsednika udruženja pčelara Kikinde Saše Čolaka do sada je 15 pčelara prijavilo totalnu štetu u svojim pčelinjacima, a više stotina košnica ostalo je bez pčela.

"Strahujemo da to neće biti konačan crni bilans. Trovanje je zabeleženo kraj bašaidskog, novomiloševačkog i iđoškog puta, a nadležne službe obavljaju uviđaj na Vodicama. Alarmirali smo policiju, tužilaštvo, Gradski Sekretarijat za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj, veterinarsku i sanitarnu inspekciju. Oni će uzeti uzorke uginulih pčela na svim lokacijama," rekao je Čolak.

Prema nekim informacijama uništeno je 1.668 pčelinjih zajednica u rasponu od 10 kilometara, 35 pčelarskih domaćinstava je zavijeno u crno, umrlo je 50.000.000 (pedeset miliona) pčela. Ukupna šteta do sad je preko 200.000 evra.

Do pomora pčela dolazilo je i prethodnih godina. Slična nevolja pčelare Kikinde je zadesila 2015. godine, prenosi Dnevnik. Tada je, kako podseća Čolak stradalo ukupno 3.509 košnica, a materijalna šteta procenjena je na čak 700.000 evra. Tada je do pomora pčela došlo zbog tretiranja semena suncokreta neadekvatnim hemijskim preparatima.

Pomora pčela, takođe, bilo je prošle i pretprošle godine, ali prema mišljenju Čolaka, do ovog masovnog trovanja došlo je najverovatnije nakon tretiranja pšenice insekticidom i fungicidom.

"Bruka i sramota. Opšti pomor pčela. Neko je očigledno za pčele napravio smrtonosan koktel. Uviđaj je u toku. Tražimo sumnjive parcele i pribojavamo se da će šteta biti još veća, jer neke kolege još nisu obišle svoje pčelinjake," rekao je Čolak.

Podsećamo u aprilu mesecu u Srbiji je primećeno više od 100 slučajeva pomora pčela, na pčelinjacima koji broje od 30 do 150 košnica. To su podaci Udruženja "Sačuvajmo pčele". Sredinom aprila iz sela Prilike kod Ivanjice pčelaru Aci Vujović potpuno je otrovan pčelinjak u Mrčajevcima sa 96 pčelinjih društava.

BONUS VIDEO:

Izlila se Bjelica (KURIR TV)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.