U MAĐARSKOJ TRUDNICE DOBIJAJU KREDIT OD 38.000 EVRA, U SRBIJI NADOKNADU OD 5 HILJADA DINARA?! Šta je PRAVA ISTINA?
Može li bolje?, Foto: Shutterstock

istražujemo

U MAĐARSKOJ TRUDNICE DOBIJAJU KREDIT OD 38.000 EVRA, U SRBIJI NADOKNADU OD 5 HILJADA DINARA?! Šta je PRAVA ISTINA?

Majke koje imaju četvoro dece, u Mađarskoj su oslobođene plaćanja poreza

Objavljeno: 19:07h

Prema nekim informacijama koje se mogu pročitati u medijima, vlada mađarskog premijera Viktora Orbana se sa belom kugom bori veoma jakim finasijskim sredstvima.

Navodno, mađarska vlada majke stimuliše kreditima u iznosu od 36.000 evra, a ukoliko u periodu korišćenja ovog kredita postane majka još dva puta, dakle ima troje dece, onda ne mora ni da ga vraća.

Majke koje imaju četvoro dece, u Mađarskoj su, navodno, oslobođene plaćanja poreza.

Mnogi su, pročitavši, ove informacije požurili da mađarski zakon uporede sa našim i došli do zaključka da su majke u Srbiji u veoma nepovoljnom materijalnom položaju, te da država u finansijskom smislu uopšte ne stimuliše parove da imaju decu, iako se sve više insistira na borbi protiv bele kuge.

Zakon o zdravstvenom osiguranju u Srbiji stavlja trudnice u nezavidan položaj, jer će buduće mame pre otvaranja bolovanja morati da rade 12 meseci u kontinuitetu, kako bi za vreme bolovanja primale pun iznos naknade zarade. Prema važećem zakonu, bilo je dovoljno da buduće majke budu u radnom odnosu tri meseca.

Ni tu nije kraj nevoljama trudnica koje su zaposlene svega nekoliko meseci – kada budu otišle na porodiljsko odsustvo primaće samo nekoliko hiljada dinara, jer po drugom propisu, Zakonu o finansijskoj podršci porodicama sa decom, moraju da budu zaposlene 18 meseci pre odlaska na porodiljsko odsustvo da bi primale punu zaradu, upozoravaju iz inicijative „Mame su zakon”.

foto: Pixabay

Prema slovu novog zakona o zdravstvenom osiguranju, plata trudnice koja je bila zaposlena svega tri meseca izračunava se tako što se njenoj zaradi dodaje devet meseci minimalne republičke zarade i onda se taj iznos deli na 12 meseci. To u finansijskom prevodu znači da će trudnica čija je plata iznosila 30.000 dinara i koja je otvorila bolovanje tri meseca po zasnivanju radnog odnosa, mesečno dobijati 21.100 dinara do porođaja. Kada bude otišla na porođaj, dobijaće svega 5.000 dinara, jer po važećem Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji je stupio na snagu 1. jula 2018. godine, trudničko bolovanje ne ulazi u obračun naknade za porodiljsko odsustvo i odsustvo sa posla radi nege deteta. Kada bi joj trudničko bolovanje ulazilo u prosek za obračun naknade zarade, primala bi 15.000 dinara – računa Tatjana Macura iz inicijative „Mame su zakon”.

Iz Ministarstva rada rada poručuju da će svaka žena naknadu dobiti srazmerno vremenu provedenom na radu u posmatranom periodu.

- Kao osnov za utvrđivanje naknade zarade uzimaju se plaćene osnovice za obavezno socijalno osiguranje po osnovu zarade koje su evidentirane u CROSO, na dan podnošenja zahteva, u 18 meseci pre porodiljskog odsustva, odnosno trudničkog bolovanja, što znači u periodu kada je žena radila i njen poslodavac joj za vreme provedeno na radu isplaćivao zaradu - objašnjavaju zu ministrastvu.

Kako kažu, ova mera doneta je zbog usklađivanja rada i roditeljstva i namenjena je kao podrška ženi koja stvarno radi, a ne ženi koja se fiktivno zapošljavanja u cilju ostvarivanja prava na naknadu zarade, odnosno naknadu plate.

Tako sve žene koje rade ispod šest meseci ne mogu primiti manje od minimalne zagarantovane zarade, a sve preko minimalne zarade utvrđuje se na osnovu vremena koje je žena radila uz obavezno socijalno osiguranje.

Iz Ministarstva ističu da je ovim zakonom čak proširen krug korisnika prava.

- Uvedeno je novo pravo na ostale naknade po osnovu rođenja i nege i posebne nege deteta kojim su obuhvaćene žene koje samostalno obavljaju delatnost, žene angažovane po osnovu različitih vrsta ugovora, žene vlasnice poljoprivrednog gazdinstva i žene koje su poljoprivredni osiguranici - kažu.

BONUS VIDEO:

E ZBOG OVOGA JE BOLJE, NEKADA, NE USTAJATI IZ KREVETA! Kad vam ovako počne dan, nije vam ni do čega (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.