REKE PRETE DA POPLAVE BEOGRAD! Sava će sutra probiti granicu redovne odbrane od poplava!
Prema prognozama Sava će sutra biti na "koti 502", a u petak oko 525 centimetara, Foto: Filip Plavčić

opasnost od poplava

REKE PRETE DA POPLAVE BEOGRAD! Sava će sutra probiti granicu redovne odbrane od poplava!

Vodostaj na rekama u Beogradu nastavlja da raste

Objavljeno: 12:15h

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) danas je Sava na 480 centimetara, a već sutra će biti probijena granica redovne odbrane od poplava (500 cm).

"Redovna odbrana od poplava se proglašava kada vodostaj na reci dostigne propisanu granicu i ima tendenciju daljeg porasta. Redovnu odbranu od poplava proglašava nadležni vodoprivredni centar i ona podrazumeva neprekidno osmatranje i praćenje stanja odbrambenih nasipa i objekata", stoji u objašnjenju RHMZ.

Prema prognozama Sava će sutra biti na "koti 502", a u petak oko 525 centimetara. To je, ipak, još daleko od granice vanredne odbrane od poplava koja se proglašava kada je voda visine šest metara.

Slična situacija je i na Dunavu. Granica redovne odbrane od poplava (550 cm) trebalo bi da bude probijena u sredu, a u Pančevu (530 cm) dan ranije. Ipak, barem do kraja nedelje ne očekuje se dramatičan rast reka u prestonici.

Međutim, to ne znači da neki delovi neće biti pod vodom. To se pre svega odnosi na potez kod Kule Nebojša, a izvesno je da će biti poplavljen i deo biciklističke staze na Adi Ciganliji, kod marine, pošto voda u tom delu rapidno nadolazi.

Rekordan vodostaj iz 2006.

Tokom poplava 2014. godine nije zabeležen i rekordan vodostaj kada su reke u prestonici u pitanju. Tada je, naime, vodostaj Save u Beogradu dostigao nivo od oko 600 centimetara. U meteorološkim knjigama ostao je zapisan 16. april 2006. kada je vodostaj Save u prestonici bio 738 centimetara, a Dunava 783.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.