LARVE OPASNIH INSEKATA SE RAZVIJAJU U SRBIJI: Prenose zaraznu bolest! Naređeno hitno zaprašivanje!
Ilustracija, Foto: EPA

Preliminarni monitoring

LARVE OPASNIH INSEKATA SE RAZVIJAJU U SRBIJI: Prenose zaraznu bolest! Naređeno hitno zaprašivanje!

Na suzbijanju larvi komaraca biće angažovana sva raspoloživa sredstva

Objavljeno: 31.05.2019. 20:42h
  • 3

Suzbijanje larvi komaraca trebalo bi, ukoliko vremenske prilike dozvole, da počne u utorak, 4. juna i trajaće do 31. oktobra i to u svim okruzima u Srbiji, preneo je RTS.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije sa groznicom Zapadnog Nila, suzbijanje larvi komaraca planirano je u 99 opština, u svih 17 okruga u Srbiji.

Preliminarni monitoring počeo je 23. maja u deset okruga, a na suzbijanju larvi komaraca biće angažovana sva raspoloživa sredstva.

Naveo je da imajući u vidu ovako nepovoljne vremenske situacije, česte padavine, velike naplavine pored reka, jezera i po polojprivrednim površinama, očekuje se da će ta površina biti sigurno za 25 odsto veća.

"To znači negde oko 75.000 hektara", dodaje Rajković. 

Uz sistematsko suzbijanje larvi i odraslih formi komaraca, koje sprovode ovlašćene stručne službe, najefikasniji način prevencije groznice Zapadnog Nila je sprečavanje uboda komaraca.

Treba izbegavati boravak na području sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare, koristiti zaštitna sredstva tokom boravka u prirodi, a u zatvorenom prostoru postaviti mreže na prozore i koristiti preparate koji odbijaju insekte, poput tableta i tečnosti.

Simptomi bolesti Zapadnog Nila nastaju od tri do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media