SPECIJALCI SU NAS OPKOLILI KAO DA JE TRAMP DOŠAO! Kosovski glumac za Espreso o neprijatnostima na MIRDITI (VIDEO)
Glumac Fatmir Spahiu, Foto: Espreso.co.rs

espreso na licu mesta

SPECIJALCI SU NAS OPKOLILI KAO DA JE TRAMP DOŠAO! Kosovski glumac za Espreso o neprijatnostima na MIRDITI (VIDEO)

Spahiu je odgovarao na pitanja o festivalu, incidetima...

Objavljeno: 06:45h
Jovana Jovanović

U Centru za kulturnu dekontaminaciju u Birčaninovoj 21 u Beogradu pre nekoliko dana je otvoren šesti po redu "Mirëdita, dobar dan” festival.

Pred otvaranje festivala, dogodio se incident kada je grupa Zavetnika tražila da im se omogući da održe konferenciju, međutim policija im je blokirala prolaz, a potom celu ulicu zatvorila iz bezbednosnih razloga.

Nakon incidenta, razgovarali smo sa glumcem Fatmirom Spahiuom koji glumi u filmu "Hladni novembar", čija je projekcija puštena sinoć na otvaranju festivala, ali nešto kanije od predviđenog vremena zbog incidenta.

Budući da je film "Hladni novembar" prikazan na festivalu, zanimalo nas je kakav lik tumači Spahiu odnosno o kakvoj ulozi je reč. Kako kaže, on igra jednu od glavnih uloga u filmu i reč je o stanovniku Kosova koji tamo živi početkom devedsetih godina.

Spahiu nam je objasnio kako je izgledalo živeti na Kosovu i Metohiji početkom devedesetih, i kako film "Hladni novebar" daje priliku da se vidi ono što se stvarno desilo.

Početak devedesetih na Kosovu je bio početak zadnjeg evropskog aparthejda. Aparthejd je počeo tamo početkom devedesetih i završio se 1999. godine na sreću i sada je ova situacija kakva jeste. Mislim da će beogradska publika preko ovog filma biti objektivnije informisana o tome kako je sve počelo i zašto je sve počelo", kaže Spahiu.

Osim toga, dan pre početka festivala su predstavnici omladine Demokratke stranke Srbije organizovali protesni performans zanimalo nas je kako komentariše atmosferu i okolnosti pod kojima se odvija Mirdita.

Na Kosovu postoji nekoliko festivala i to veoma značajnih koji polako prete da postanu svetski festivali. Ovako nešto se na Kosovu u Prištini ili Prizrenu ne može desiti, a bilo je na desetina srpskih trupa i to ne samo iz Beograda. Ne razumem zašto se ovde protestuje, ja ovde u Beogradu imam svoje prijatelje i kada sam dolazio osećao sam se mnogo udobnije nego večeras. Ipak, mi smo umetnici i radimo filmove, a napolju su specijalne jedinice kao da je došao neki poznat lik poput Donalda Trampa tako da mi je ovo večereas zaista smetalo. Ne mogu da verujem da ispred hotela imamo policiju i da nas i ovde čuvaju", objašnjava Spahiu.

Kako kaže, nada se da su film i umetnost zapravo most za dobru saradnju i da bi kroz ta dva oblika trebalo da težimo ka boljoj saradnji i upoznavanju.

Podsećamo, ove godine festival se održava u specifičnom trenutku, kada su odnosi Beograda i Prištine na najnižoj tački od početka briselskih pregovora.

Inspiracija za festival “Mirëdita, dobar dan!” je Bekim Fehmiju, poznati albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac koji predstavlja simbol jedinstva i raskola, ali i mogućnost povezivanja dva kulturna prostora u jedinstvenu celinu.

Kriza u političkom dijalogu se vrlo jasno i direktno odražava na svakodnevni život građana Srbije i Kosova, i dodatno obeshrabruje retke primere saradnje između dva društva, ne samo u kulturi, već i u privredi, sportu, obrazovanju i svim drugim oblastima.

Festival jasno poručuje srpskoj i kosovskoj javnosti, ali i političkim elitama, da se barijere i prepreke moraju uklanjati, a ne stvarati nove.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.