NEVEROVATNA POJAVA NA NEBU OSTAVILA NOVOSAĐANE U ČUDU: Stručnjaci objasnili zašto se OVO DESILO IZNAD GRADA! (FOTO)
Fenomen začudio Novosađane, Foto: Beta

oduševljeni!

NEVEROVATNA POJAVA NA NEBU OSTAVILA NOVOSAĐANE U ČUDU: Stručnjaci objasnili zašto se OVO DESILO IZNAD GRADA! (FOTO)

Većina je bila iznenađena pojavom duge, s obzirom na to da danas nije padala kiša u Novom Sadu i okolini

Objavljeno: 21:24h

Novosađani su danas bili oduševljeni onim što su videli na nebu - iako nije pada kiša, po podne se pojavila kružna duga oko Sunca, što su građani fotografisali i objavljivali na društvenim mrežama.

Većina je bila iznenađena pojavom duge, s obzirom na to da danas nije padala kiša u Novom Sadu i okolini. Kružna duga, objašnjavaju stručnjaci, fenomen je koji je poznat kao halo efekat.

foto: Tanjug

To je optička pojava u Zemljinoj atmosferi kada se Sunce ili Mesec naziru kroz tanak sloj oblaka s kristalima leda. Kristali direktno prelamaju sunčevu svetlost, projektujući je na drugom mestu, i tako se može videti krug oko Sunca, prečnika 22 stepena. Ovaj fenomen se pojavljuje kad je povišena vlažnost u vazduhu, a dugine boje nisu uvek izražene, ali jesu tu kad se bolje pogleda. Nesvakidašnjim prizorom posebno su se obradovali najmlađi, koji su, takođe, posegnuli za fotoaparatom. I njihovi vršnjaci u Sremskim Karlovcima su ovekovečili ovaj prizor na nebu, ali su neki uspeli da u kadru imaju samo deo kružne duge.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.