ONI SU NAJSPREMNIJI DA BRANE SVOJU OTADŽBINU: Istraživanje pokazalo jezive podatke! OVO JE NAJRATOBORNIJI NAROD!
Foto: Thinkstock

najratoborniji!

ONI SU NAJSPREMNIJI DA BRANE SVOJU OTADŽBINU: Istraživanje pokazalo jezive podatke! OVO JE NAJRATOBORNIJI NAROD!

Šezdeset i jedan posto ispitanika odgovorilo je da bi bilo spremno boriti se za svoju zemlju, od toga 67 posto muškaraca i čak 52 posto žena

Objavljeno:

Agencija Gallup, zajedno s firmom za istraživanje tržišta "Worldwide Independent Network", provela je istraživanje u 64 zemlje širom sveta i postavila je pitanje: Biste li se, ukoliko dođe do rata, borili i riskirali svoj život za zemlju? Šezdeset i jedan posto ispitanika odgovorilo je da bi bilo spremno boriti se za svoju zemlju, od toga 67 posto muškaraca i čak 52 posto žena. Dvadeset i sedam posto ispitanika kazalo je da se nije spremno boriti. Najviši postotak onih koji su spremni ratovati za svoju zemlju je na Bliskom istoku i u severnoj Africi - njih čak 83 posto - dok je najniži postotak u zapadnoj Evropi – 25 posto. Kada je reč o BiH, 55 posto stanovništva kazalo je da bi ratovalo za svoju zemlju, 46 posto građana Srbije takođe je spremno ratovati, kao i 38 posto Makedonaca. Najveći postotak za odlazak u rat izrazili su građani Kosova, čak 58 posto njih.

Hrvatska nije bila među zemljama u kojima je provedeno istraživanje. Istraživanje je otkrilo i zanimljive razlike između zemalja koje su relativno nedavno bile u ratu. Japanci su tako najmanje skloni ratovanju za svoju zemlju, među svim ispitanicima - njih samo 11 posto bi se borilo. Japan je, podsetimo, poražen u Drugom svetskom ratu, a na teritoriji Japana izvršena su i do sada jedina dva napada atomskom bombom. Postotak Japanaca spremnih za rat više je nego dvostruko manji od Britanaca – 27 posto i Francuza 29 posto.

Potom slede Holanđani (15 posto). Treći su Nemci, koji su, takođe, poraženi u Drugom svetskom ratu. Sledi Belgija (19 posto), a zatim Italija (20 posto) i Austrija (21 posto), koje su, takođe, bile na strani gubitničke nacističko-fašističke osovine u Drugom svetskom ratu. Španija je, takođe, pri dnu, s 21 posto stanovništva koje bi ratovalo. Najspremniji boriti se za svoju zemlju su Marokanci i Fidžijci - njih 94 posto. Slede Pakistanci (89 posto), Vijetnamci (89 posto), Bangladešani (86 posto), Azerbejdžanci (85 posto) i stanovnici Papua Nove Gvineje (84 posto). Među evropskim zemljama prednjači Finska - 74 posto ljudi voljnih ratovati - zemlja koja je, takođe, poslednji put ratovala na početku Drugog svetskog rata, kada je Sovjetski savez izvršio invaziju na tu zemlju, piše Avaz.

Nakon Finske sledi Turska (73 posto), a nakon nje Ukrajina (61 posto), koja je od 2014. do danas u sukobu s ruskim separatistima koje podržava Rusija. Sama Rusija je sledeća (59 posto). U ovoj anketi učestvovalo je 62.398 osoba iz svih zemalja sveta, s uzorkom od oko 1.000 osoba za svaku zemlju. Anketiranje je provedeno između septembra i decembra 2014. godine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Avaz)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.