NAJVEĆE ZVEZDE SU PEVALE O TITU, A DANAS O TOME NE GOVORE! Balašević nije jedini koji se STIDI pesama o MARŠALU!
Mnogi su posvećivali pesme Titu, Foto: Printscreen

oni su pevali za jugu

NAJVEĆE ZVEZDE SU PEVALE O TITU, A DANAS O TOME NE GOVORE! Balašević nije jedini koji se STIDI pesama o MARŠALU!

Jedna od Zvezda koja je pevala o Titu bio je i Zdravko Čolić

Objavljeno:

Iako bi danas posvećivanje pesama državniku bilo smešno i urnebesno, pevati Titu i o Titu u bivšoj je Jugi bilo sasvim normalno, poželjno i prihvatljivo. Najveće jugoslovenske zvezde posvetile su pokoji stih voljenom ili manje voljenom Maršalu, a neki od njih danas se uopšte ne žele da se sete tih momenata svoje karijere.

Mnoge je iznenadilo kada je Đorđe Balašević na koncertu u Splitu 2018. godine odbio da zapeva svoj hit "Računajte na nas" i deci koja su tražila tu pesmu rekao da Jugoslavija nije valjala "jer da jeste, ne bi se onako krvavo raspala".

Balašević je o Titu i velikom jugoslovenstvu napisao i otpevao Računajte na nas i Triput sam video Tita, ali danas ne izvodi nijednu od tih pesama.

Računajte na nas s Balaševićem i Čolićem jednom prilikom pevala je i Meri Cetinić. Korčulanka danas ima potpuno drugačije stavove, ali ne treba zaboraviti da je otpevala i "Poziv na borbu".

Tita je, barem u pesmi, obožavao i Zdravko Čolić koji je (osim s Balaševićem i Cetinić) otpevao i "Druže Tito mi ti se kunemo", pesmu koju je komponovaoĐorđe Novković . Pesma se prvi put pojavila 1977. i izvedena je na Jugoslovenskom festivalu revolucionarne i rodoljubive pesme, a nedugo nakon Titove smrti postala je "the hit" i prodana je u više od 300 hiljada primeraka.

I Imoćanka Neda Ukraden je u svojim pesmama obožavala Maršala. Snimila mu je čak dve pesme - "Ide Tito" i "Drugarice posadimo cveće" koje je izvela sa sarajevskim bendom Kamen na Kamen.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.