UŠLI SMO U SVETINJU SRBA U PRIŠTINI KOJU ALBANCI HOĆE DA ZATRU: Nije nam bilo SVEJEDNO kad smo tamo videli ovo
Hram Hrista Spasa u Prištini..., Foto: Espreso.co.rs

ON MORA DA OPSTANE

UŠLI SMO U SVETINJU SRBA U PRIŠTINI KOJU ALBANCI HOĆE DA ZATRU: Nije nam bilo SVEJEDNO kad smo tamo videli ovo

Hram Hrista Spasa trn je u oku Albanaca iz Prištine

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Hram Hrista Spasa jedno je od najboljnijih mesta za Albance u Prištini, a Espreso je odmah nakon pojavljivanja inicijative da se on sruši i na njemu sagradi takozvani "muzej genocida" otišao do ove srpske svetinje.

Odmah pored čuvene Univerzitetske biblioteke, one sa "kapicama" u centru Prištine 1995. godine počela je da niče nova srpska svetinja na Kosovu - Hram Hrista Spasa.

Muslimansko stanovništvo u Prištini odmah je diglo svoj glas, a za Albance on je od tada pa do danas simbol vladavine Slobodana Miloševića.

Radovi na ovom hramu stopirani su 1999. godine, rat ih je prekinuo i oni nikada nisu nastavljeni.

Albanci u Prištini traže da se on sruši, pokušali su sa idejom da zemljište "padne u ruke" Univerziteta "Hasani Priština", ali nisu uspeli u tome.

Tapija - vlasništvo ostalo je i danas u rukama Srpske pravoslavne crkve.

foto: Espreso.co.rs

Najbizarniji predlog stigao je pre 5 dana od predsednika studentske organizacije Univerziteta u Prištini „Studentska demokracija“, Medžita Ramusa koji je zatražio da se takozvani „muzej genocida“, koji treba da se formira, locira u pravoslavnom sabornom hramu Hrista Spasa.

On se kako kaže Medžit nalazi u kampusu Univerziteta „Hasan Priština“ u Prištini, čime je pored jedne stravične ideje i negirao valsništvo SPC nad ovim hramom.

Otišli smo do Hrama Hrista Spasa u Prištini, u njemu se odavno ne vrše nikakvi radovi. Albanci su ga čak koristili kao javni toalet i kontejner za otpad.

Svaku priliku da oskrnave ovo mesto iskoristili su. On je zarastao u travu, ograđen žicom, ali i dalje stoji kao simbol da je Srba, kojih je danas oko 20 nekada u Prištini bilo 40.000!

To možda i najviše bode oči svima u Prištini.

Smeća, istini za volju više nema, ali i oni malobrojni ljudi koji pored njega prođu okreću glavu. Zastali smo da slikamo Hram, svi su nas čudno gledali, neki čak i popreko, ali nije bilo nikakvih komentara.

Plato gde se nalazi crkva je uređen, ali oko samog Hrama niko nije pokosio travu, niko nije ništa sredio.

1 / 3 Foto: Espreso.co.rs

Bilo kako bilo, Hram Hrista Spasa nije izgrađen do kraja, trn je u oku i to veliki Albanaca, tapija je kao što smo rekli u rukama SPC, ali njegova sudbina i dalje je enigma.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.