UŽASNE POJAVE SU SE NADVILE NAD BALKANOM I DONELE 45.000 MUNJA NA DAN: Da li ozbiljne nepogode prete našoj zemlji?
Munje / Ilustracija, Foto: Profimedia

HAOS

UŽASNE POJAVE SU SE NADVILE NAD BALKANOM I DONELE 45.000 MUNJA NA DAN: Da li ozbiljne nepogode prete našoj zemlji?

Cikloni se nadvili nad Balkanom

UŽASNE POJAVE PRIRODE SU SE NADVILE NAD BALKANOM I DONELE 45.000 munja za veče: Da li nove nepogode prete našoj zemlji? (FOTO)

Objavljeno:

Na društvenim mrežama u prethodne dve nedelje pojavile su se informacije o ciklonima pod nazivom "Melita" i "Alvin" koji su se nadvili nad Balkanom. Prema tvrdnjama u objavama tih stranica u BiH, navodi se da su oni donosili velike količine kiše i 45.000 munja za jednu noć, prenose beogradski mediji.

- U Srbiji generalno, od zvaničnih institucija nikada nećete čuti naziv ciklona, jer to prosto nije praksa u našoj zemlji. Moguće da je neko u Bosni i Hercegovini proizvoljno dao ime ciklonima - kaže meteorolog Đorđe Đurić.

"Ciklon Alvin" je u nedelju tokom noći doneo oko 45.000 munja delovima Srbije i Mađarske", navodi se na stranici Bosnia Storm Chasers - prva BH zajednica lovaca na oluje.

Srpski meteorolog Đurić kaže da je taj podatak relativno tačan, da je nedelja uveče i tokom noći zaista bila praćena jakim grmljavinskim sistemom. Međutim, on ponovo ističe da u Srbiji naziva ciklona nema. On navodi i da su u nedelju najviše pogođene Vojvodina, Podunavlje, Beograd, Mačva.

Ova situacija počinje polako da se stabilizuje, jer se ciklon koji je iznad Srbije, polako kreće ka Rumuniji.

- U nedelju je palo oko 66 litara po metru kvadratnom, što je poprilično velika količina padavina. Grad je napravio veću štetu u Ivanjici, Čačku, Požegi. Ako pogledamo vremenske prilike u nedelju tokom dana, bilo je veoma sparno. Takvo vreme, pogodovalo je stvaranju pljuskova - objašnjava Đorđe Đurić.

Prema rečima sagovornika, to je tip srpske klime. Tada se mešaju vazdušne mase sa Atlantika i Mediterana, pa se stvaraju snažne grmljavinske oluje. U proseku, tokom ta dva meseca, ne prođe dan a da negde u Srbiji ne bude pljuskova i grmljavina.

Podsetio je i da će usled ovakvih prilika biti pojačano električno pražnjenje, pa bi u vreme kratkotrajnih oluja, kiše i grmljavine trebalo da se vodi računa o lokaciji na kojoj se nađe onaj kog zatekne pljusak. Đurićev savet je da se sklonite na bezbedno mesto.

- Ljudi ne razumeju baš najbolje svrhu ispaljivanja raketa. Suština je da rakete ne mogu da spreče padanje grada. One u sebi imaju srebro jodid koji prilikom raspršivanja, a u hemijskoj reakciji, usitnjava led, da ne bi dolazilo do većih razmera štete. Ne može led da se pretvori u vodu pod dejstvom raketa - objašnjava Đurić.

BONUS VIDEO:

GROM OBORIO DRVO TIK ISPRED AUTA! Naleteli na stablo, ali su shvatili šta je gore moglo da se desi! (VIDEO)

(Espreso.co.rs )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.