DUG SRBIJE 1985. IZNOSIO JE 19 MILIJARDI DOLARA BEZ KAMATA! Evo koje su REPUBLIKE bile NAJZADUŽENIJE
Država blagostanja bila je država zaduživanja?, Foto: Printscreen

podaci ne lažu

DUG SRBIJE 1985. IZNOSIO JE 19 MILIJARDI DOLARA BEZ KAMATA! Evo koje su REPUBLIKE bile NAJZADUŽENIJE

A sve je to dug i sve to treba vratiti

Objavljeno:

Često se priča o tome kako se osamdesetih godina prošlog veka u bivšoj Jugoslaviji bogovski živelo, ali kako je taj standard bio nerealan s obzirom da se zemlja masno zaduživala kod međunarodnih kreditora, a onda su dugovi, sa sve kamatama, stigli na naplatu i učinili nas potpuno siromašnim.

Izgleda da se ni u ono vreme nije tačno znalo koliko je zemlja zadužena, pogotovo što su dugovi bili raspoređeni po republikama i pokrajinama, ali je njima i finasirana tzv. savezna kasna.

U tekstu u ekonomskom časopisu "Dinar" iz 1985. godine autori su pokušali da na bazi dostupnih informacija ugrubo izračunaju koliki je u tom trenutku bio dug SFRJ.

Evo do kojih su cifara došli:

Kako potpunih zvaničnih podataka nema, ili su toliko uopšteni da nam malo govore pojedini listovi preuzimaju ulogu detektiva, sprovode ankete, ili istražuju po svojoj dokumenataciji, ne bi li otkrili koliko je ko dužan.

Tako, saznajemo da:

- Dug Crne Gore iznosi osam stotina pedeset miliona dolara,

- Makedonije oko milijardu i pet stotina trideset miliona,

- Vojvodine milijardu i četiri stotine osamdeset miliona,

- Srbije, bez pokrajina, tri milijarde i sedam stotina deset miliona,

- Kosova osam stotina šezdeset i šest miliona,

- Bosne i Hercegovine milijardu i osam stotina šezdeset miliona,

- Slovenije približno milijardu i četiri stotine osamdeset miliona (Narodna banka Slovenije ih označava kao poverljive),

- I Hrvatske nešto iznad tri milijarde dolara (službeno ovaj iznos nije potvrđen).

Ovoj sumi, od oko četrnaest milijardi i sedam stotina četrdeset miliona dolara, treba dodati i dug federacije od oko četiri, do pet milijardi dolara.

Ispada tako da smo ukupno dužni nešto preko devetnaest milijardi dolara. Šta nam ovi podaci ne govore?

Cifra od oko devetnaest milijardi dolara odnosi se, naravno, samo na glavnice. Sa kamatama, ona se opasno povećava, gotovo duplira. A sve je to dug i sve to treba vratiti. A dug nije dim da izađe kroz odžak. A i tada hoće da se vidi.

Sve republike i pokrajine primenjuju drukčije kriterijume, imaju svoje "oblande". Međutim, kada bi sve podatke o dugovima inostranstvu davao jedan centar, po jedinstvenoj metodologiji bilo bi moguće i realnije poređenje. Ali više niko neće da prihvati taj "unitarizam" u smislu:

"Gospodo, sve novčanike na jedan sto!"

Zatim, ne zna se tačno koliko je kojoj republici, ili pokrajini reprogramirano dugova. I dalje su to poverljivi podaci. Za nas u Jugoslaviji. Za bankarski svet kome smo dužni - ne!

Dug federacije, koji je, pojedinačno, najveći, zapravo je dug republika i pokrajina - onaj deo reprogramiranog duga koji one nisu mogle da vrate u roku.

Zna se i da mnogi vraćaju devize i koje nisu upotrebili, već prodali na deviznom tržištu, tako da dužnici nisu obavezno i korisnici deviza.

BONUS VIDEO:

Game of Thrones: Redakcijska diskusija

(Espreso.co.rs/Jugopapir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.