MAJKA I ĆERKA ŽIVE U RĐAVOM VAGONU USRED ŽELEZNIKA! Zimi se SMRZAVAJU, leti GORE! U DRUŠTVU SU PACOVA I ZMIJA
Dragica i njena stara majka Kata žive u zarđalom vagonu u Železniku!, Foto: Privatna arhiva

CEO ŽIVOT U MUKAMA

MAJKA I ĆERKA ŽIVE U RĐAVOM VAGONU USRED ŽELEZNIKA! Zimi se SMRZAVAJU, leti GORE! U DRUŠTVU SU PACOVA I ZMIJA

One su jedna drugoj sve na svetu, a kada se posvađaju, ubrzo se i pomire jer nemaju kuda

Objavljeno:
Jelena Jovanović

Za Stublinsku ulicu u Železniku retko ko iz ovog beogradskog naselja nije čuo, a ona je postala poznata svima zbog jednog rđavog vagona koji se u njoj nalazi. U njemu žive dve žene, majka i ćerka.

U ovih 15 kvadrata koliko vagon ima, ove žene žive od kada znaju za sebe. One su jedna drugoj sve na svetu, a kada se posvađaju, ubrzo se i pomire jer nemaju kuda.

Pogledajte video:

Kata Đorđević (84) je sedamdesetih godina došla iz Bosne kada se udala za čoveka iz Železnika koji je već imao dvoje dece. Nesreća ju je pratila od samog početka pa je kuća u kojoj je nekada živela sa tadašnjim mužem ubrzo i srušena.

On je kako nam je rekla nakon toga, kupio vagon u Boljevcu nakon čega ga je "dovukao" u Železnik.

1 / 10 Foto: Privatna arhiva

U početku je ovaj vagon bio pristojno mesto za život. Udarili smo tu zidove, bilo je lepo i toplo, a imali smo i fin nameštaj. Nesreća je što je on umro jako rano, a ja sam se posle brinula o njegovoj deci iz prvog braka. Čim su stasali, otpisali su me, priča ova izmučena žena za Espreso.

Dragicina i Katina 'kuća'
Dragicina i Katina "kuća" foto: Privatna arhiva

Mlađi član ove male porodice, Katina ćerka, Dragica Zarić (60) je na prvi pogled vedra i nasmejana žena. Kako nam je rekla, da joj nije ovog optimizma, odavno bi obolela, a ko bi se posle starao o njenoj staroj majci?

foto: Privatna arhiva

Ona je glavni šaljivdžija u "kući" i često kako kaže, voli da "zajebava" majku kako bi je malo "digla na noge."

Dragica Zarić
Dragica Zarić foto: Privatna arhiva

Meni da nema ove vedrine, ja bih umrla. Animiram majku, kada potone, "dižem je" kako znam i umem. Često se šalim da ću da odguram vagon da se provozamo kroz grad. Ona se odmah uplaši jer ne razume šalu, priča Dragica.

Dodaje kako ceo život živi u nekim mukama pa je navikla na loše.

Dragica Zarić
Dragica Zarić foto: Privatna arhiva

Bila sam udata, ali sam se razvela jer je on voleo mnogo da pije, a nije bila retkost i da me maltretira. Nakon razvoda nisam imala kuda pa sam došla ovde da živim sa majkom barem privremeno. Ipak, to je sada postao moj život. Ne volim drugim ljudima da pričam gde živimo jer nailazim na nerazumevanje, a ni komšije nas ne vole, iskrena je Dragica.

Ove dve hrabre žene nailazile su na mnoge prepreke živeći u ovim neljudskim uslovima. Pored toga, priroda se urotila protiv njih.

1 / 3 Foto: Privatna arhiva

Neretka je situacija da pronađu zmije ili pacove u krevetima, a često imaju i problema zbog krpelja.

foto: Privatna arhiva

Na zmije smo navikle i ne plašimo se mnogo, ali pacovi su opasni. Jednom sam u meso uglavila sitne deliće sijalice kako bi ih poubijala i uspela sam, morate da se dovijate kako znate. Ipak, oni se stalno vraćaju, a kada ih vidi moja majka počinje da plače i kuka što mi teško pada. Pored toga, napadaju je krpelji pa smo stalno na nekim mukama, objašnjava ćerka.

Njih dve se zimi greju na smederevac, a leti spavaju napolju. Na pitanje šta im teže pada, nismo dobili odgovor jer kako nam je Dragica rekla "ne zna se šta je gore".

Dragica Katić
Dragica Katić foto: Privatna arhiva

Sve nam se uhvatilo u rđu, lim se odvaja od cigli, nemamo vodu, kupam se na maloj česmi, a majku perem sunđerom. Još kada je zima, smrznemo se žive. Krov nam prokišnjava zimi i to tačno pored kablova dok je leti situacija alarmantna. Kada je vrućina, lim se zagreje toliko da mislim da ćemo se nas dve zapaliti žive u ovom vagonu. Onda izađemo da spavamo napolju pa nam zmije padaju na glavu, ovo nije život zaista, priča Dragica, ali ne skida blagi osmeh sa lica.

Kaže kako ide na biro, ali niko ne želi da je zaposli zbog godina. Pisala je i socijalnom, ali ih do sada niko nije posetio. Primaju minimalnu novčanu naknadu, ali su te pare nedovoljne jer Dragica uredno plaća tim novcem račune za struju i vodu.

Unutrašnjost vagona
Unutrašnjost vagona foto: Privatna arhiva

Kako nam je rekla, ovo nije prvi put da se suočava sa teškim životnim nedaćama. Naime, ona je izgubila bebu od šest meseci dok je bila u zajednici sa mužem, ali je ubrzo rodila drugo dete.

Njen sin koji sada ima 28 godina i živi sa ocem je ne posećuje i presekao je svaki kontakt. Iako ima porodicu, Dragica može da se osloni samo na majku koja je jako stara i bolesna.

Najveća želja njene majke Kate je da zbrine svoju ćerku i da doživi da ona ima normalan stan pre nego što ode na "drugi svet".

Ukoliko želite da pomognete Dragici i njenoj staroj majci Kati, možete ih kontaktirati na ovaj broj telefona: 0692233589

1 / 2 Foto: Privatna arhiva

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.