IZGLEDA DA OVE GODINE NEĆEMO JESTI MALINE! Sneg ih je totalno UNIŠTIO!
Maline, Foto: Print Screen Youtube

SNEG STRESALI SA BILJAKA

IZGLEDA DA OVE GODINE NEĆEMO JESTI MALINE! Sneg ih je totalno UNIŠTIO!

Manja količina vlažnog snega, visine do 10 centimetara, polomila je rodne grane u mnogim zasadima maline

Objavljeno:

Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović rekao je da je sneg koji je pao u planinskim krajevima oko Užica, Arilja, Požege, Bajine Bašte, Ivanjice, Priboja, Prijepolja i Nove Varoši naneo veliku štetu malinjacima.

U tim krajevima se gaji oko 90 odsto ukupne domaće proizvodnje malina.

Radović je dodao da iako se temperatura nije spuštala u veliki minus, manja količina vlažnog snega, visine do 10 centimetara, polomila je rodne grane u mnogim zasadima maline u desetinama sela iznad 600 metara nadmorske visine.

"Do juče smo imali problem sušenja zasada, zbog čega je rod prepolovljen, naročito u nižim predelima. Sada je i u brdskim krajevima sneg načinio istu štetu i izvesno je da ćemo u ukupnom zbiru imati daleko niže prinose od očekivanih", rekao je Radović.

On je dodao da će proizvođači koji su osigurali zasade delimično naplatiti štetu, ali da ima mnogo onih koji nisu osigurani od te nepogode ili su zakasnili sa potpisivanjem polise.

Brojni malinari su snežnu majsku noć proveli u zasadima, stresajući sneg sa grančica, kako bi sprečili veću štetu u malinjacima.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.