ŽUTE KUĆE NIČU NA SVE STRANE! Bubreg 10.000 dolara, SRCE 6.000, da li je OVO NAJUŽASNIJA priča IKAD? (VIDEO)
Deca su najveće žrtve trgovine organima, Foto: profimedia, printscreen

uznemiruući podaci

ŽUTE KUĆE NIČU NA SVE STRANE! Bubreg 10.000 dolara, SRCE 6.000, da li je OVO NAJUŽASNIJA priča IKAD? (VIDEO)

Imamo tačne informacije da je preko 25.000 hirurških operacija sprovedeno u izbegličkim kampovima susednih zemalja i na područjima pod kontrolom terorista u Siriji

Objavljeno:
Dejan Katalina

Nedavna hapšenja u Prištini, prilikom upada policije na jednu ilegalnu kliniku, ponovo su otvorila pitanja stare, goruće teme - trgovine ljudskim organima.

Reč je o temi koja se već dvadesetak godina zataškava sa najvišeg nivoa međunarodne zajednice, iako je sve više dokaza da se ova morbidna industrija još više proširila. Posebno su ugroženi nedužni ljudi koji žive na ratom zahvaćenim prostorima, ali i siromašne porodice u zemljama tzv. Trećeg sveta.

Trgovinom ljudskih organa, prema nekim svedočenjima, bave se, iz senke, neke velike multinacionalne kompanije, ali izvršioci su, u većini slučajeva, kriminalci raznih profila, kao i lokalni "gospodari rata". Najveći centri za obrt organa su, kako su neka istraživanja pokazala, Izrael i Turska, odakle se organi distribuiraju na Zapad. Na ovu trgovinu naslanja se i trgovina ljudima, putem koje se žene i deca guraju u prisilnu prostituciju u zapadnim zemljama koju, uglavnom, kontrolišu dobro organizovane kriminalne grupe.

Cene koje ljudski organi dostižu su prilično visoke, tako da ima i onih koji se zbog nemaštine i besparice sami odlučuju da prodaju neki od svojih organa.

Poslednjih godina, područje na kojem se trgovina organima sprovodila u velikom obimu je žestokim ratom zahvaćena Sirija. Nesrećni ljudi, izbeglice, žene, deca, svi su bili na meti trgovaca organima i postoje svedočenja da je na hiljade nesrećnika stradalo kako bi se njihovi organi izvadili i završili na međunarodnom tržištu.

- Imamo tačne informacije da je preko 25.000 hirurških operacija sprovedeno u izbegličkim kampovima susednih zemalja i na područjima pod kontrolom terorista u Siriji od 2011. godine, kako bi se uzeli telesni organi 15.000 Sirijaca i prodali na međunarodnim crnim tržištima - rekao je dr Nufel iz Sirije.

On je ukazao na visoke cene ljudskih organa na crnim tržištima i rekao: “U Turskoj se bubreg proda za 10.000 dolara, dok se isti bubreg u Iraku prodaje za 1.000 dolara, ali u Libanu i Siriji cena svakog bubrega je 3.000 dolara.”

Mediji su pisali da je ISIS osnovao tržište u Turskoj gde prodaje ljudske organe, ukradene iz unakaženih tela iračkog naroda koji su kidnapovani od strane terorističkih grupa.

ISIS prenosi smrznute organe iz iračkog grada Mosula u Tal Afar u Ninevehu, a zatim u Raku u Siriji. Roba se zatim prodaje turskoj mafiji.

Prema izvoru, svi tipovi organa koji se mogu transplantovati prodaju se na tržištu, posebno bubrezi i srce.

Na osnovu izveštaja, bubreg se prodaje po ceni od 5.000 iračkih dinara (4.000 američkih dolara), dok srce vredi 6.000 dolara na turskom tržištu.

Međunarodna alijansa za borbu protiv trgovine ljudskim organima stavila je Egipat na treće mesto svetske ilegalne trgovine i transplantacije ljudskih organa. Kažu kako je Egipat postao glavni centar na Bliskom istoku za trgovinu organa izbeglica iz afričkih zemalja, te su ukazali na to da se u državi godišnje obavi pet hiljada operacija ove vrste.

Jedna doktorka, koja je želela da ostane anonimna, rekla je za medije da se trgovina ljudskim organima raširila u državi, budući da su se podudarile želje siromašnih prodavača organa i bogatih kupaca. Kaže da lekari nisu deo ove trgovine, dok hirurzi, prema njenim rečima „dobijaju naknadu samo za transplantaciju“.

Ova doktorka, koja je prije nekoliko godina posetila Sinaj u sklopu medicinskog konvoja, prenosi svedočenje jednog nomada u kojem je više detalja o značajnijoj kriminalnoj umešanosti.

"Postojala je velika mreža povezana sa Izraelcima koja je ubijala one koji nemaju novca da pređu u Izrael. Dobijali su naknade za njihove organe koji su čuvani u banci organa, dobro poznatoj jedinicama za bubrežne bolesti u Egiptu. Krijumčarenja Afrikanaca u Izrael preko Sinaja vršena su cisternama u kojima su se prevozile na desetine imigranata kako bi prešli kroz tunel Ahmed Hamdi. Međutim, poljuljana bezbedonosna situacija na Sinaju učinila je ovakvu vrstu krijumčarenja velikim rizikom.“

Ona je rekla da je „cena bubrega, koji je najtraženiji organ, dosegla iznos od stotinu hiljada egipatskih funti (19 hiljada dolara) dok je cena pankreasa 15 hiljada egipatskih funti, a plućnog krila oko 30 hiljada, isto koliko i jetre. Zbog toga je došlo do okretanja ka izbjeglicama i imigrantima, posebno Afrikancima koji su prognani bez porodica i mogućnosti da pregovaraju.“

Kao što rekosmo na početku, najnovije otkriće privatne klinike u okolini Prištine u kojoj su se vršile nezakonite transplantacije i trgovina ljudskim organima, kao i hapšenje aktera, javnost Srbije je podsetila na jednu od najmonstruoznijih epizoda rata na Kosovu i Metohiji — „žutu kuću“.

U „žutoj kući“ u okolini Burelja na severu Albanije vadili su se organi Srbima sa KiM koje je zarobila OVK u periodu od 1998. do 2001. godine. Unmik je još 2004. godine izvršio forenzičku analizu „žute kuće“, ali taj izveštaj do sredine prošle godine nije ugledao „svetlost dana“.

Dik Marti, specijalni izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u slučaju „Žuta kuća“ u više navrata u poslednje dve decenije izražavao je zaprepašćenje što su „u depoima Haškog tribunala uništavani dokazi“ o tom slučaju.

BONUS VIDEO:

EVO ZAŠTO JE RUSKA VOJSKA NAJJAČA! Starešina pokazao neverovatnu sposobnost svog vojnika! (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.