POZNATO JE KAD KIŠA PRESTAJE DA PADA! I to ne znači da je nevremenu KRAJ (FOTO)
To ne znači da je nevremenu KRAJ, Foto: Beta / Dragan Gojić

samo da znate

POZNATO JE KAD KIŠA PRESTAJE DA PADA! I to ne znači da je nevremenu KRAJ (FOTO)

Ovo je vest koju smo čekali!

Objavljeno:

Stanovnici Srbije danas se smrzavaju u pravom jesenjem danu, propraćenom upornom kišom, koja je iz cipelarnika vratila taman zaturene gumene čizme. Kišobrane bismo mogli da odložimo tek u petak, a na nešto nalik prolećnim temperaturama čekaćemo sve subote, no to ne znači da je nevremenu kraj.

Srbija je i danas pod uticajem snažnog ciklona, čiji se centar nalazi nad jugom Italije, i koji utiče na vreme ne samo u našoj zemlji, već u celom regionu. U Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini stanje je alarmantno i već su se javile poplave na manjim bujičnim rekama.

foto: Weather2Umbrella

No, ovaj put bismo mogli da prođemo bolje nego komšije, procenjuju stručnjaci.

- Ovaj utorak biće najsvežiji dan u nedelji. Kiše će na jugu i istoku prerasti u pljuskove sa grmljavinom, ali se kod nas ipak ne očekuje alarmantna situacija poput one u BiH i Hrvatskoj. I kod će se beležiti veća količina padavina, no opasnosti od poplava nema, iako bi trebalo držati na oku manje reke i potoke koji imaju tendenciju da nadođu i izliju se pri jačoj i dužoj kiši - kaže meteorolog Đorđe Đurić iz Weather2Umbrella.

Utorak veoma hladan, padaće i sneg

Kako kaže, danas će ostati kišovito i veoma hladno.

- Ciklon nam je doneo veoma hladnu vazdušnu masu sa severa. Iz tog razloga su temperature prave jesenje, kreću se od 7 stepeni u delovima Vojvodine do 15 stepeni na istoku Srbije. U Beogradu je 9 stepeni, dok bi popodne na višim planinama moglo da dođe i do susnežice i vlažnog snega - kaže on.

Sutra i prekosutra kiša se ne predaje.

- U sredu se padavine nastavljaju, s tim što će ih u toku jutra biti više na severu. Tokom dana mogući su čak i suvi periodi i sunčani intervali. Temperatura će sutra biti od 10 stepeni na zapadu i severozapadu do 20 na istoku i jugoistoku Srbije. U Beogradu oko 15 stepeni Celzijusa. U četvrtak se očekuje slična smena sunca i oblaka, uz uslove za kišu i grmljavinu - kaže Đurić.

foto: Weather2Umbrella

Ipak, u četvrtak će na severu zemlje biti mnogo manje padavina.

- Na severu će u petak biti čak i suvo, dok će u ostatku Srbije još postojati uslovi za kišu i pljuskove, uz postepeno smirivanje vremena do kraja dana - kaže on.

foto: Weather2Umbrella

Za vikend lepo vreme

U subotu će konačno granuti sunce.

- Subota je jedini dan u ovoj nedelji koji bi mogao da prođe bez padavina. No, to ipak ne mora da znači za stanovnike jugozapadne Srbije, gde i dalje može doći do razvoja lokalne oblačnosti - kaže on i dodaje da bi padavine ipak mogle da se vrate u nedelju - objašnjava meteorolog.

foto: Weather2Umbrella

Hladnije kod nas nego u Sibiru

Centralna Evropa, Alpi, pa čak i Hrvatska ovih su dana najhladniji delovi Evrope, dok naša zemlja takođe spada u svežija područja.

No, ko želi da uživa u vrućinama ovih dana, možda bi mogao da razmisli o putovanju u Sibir. Nije šala. Kako Đurić kaže, na zapadu Sibira je ovih dana izmereno 35 stepeni, što je za samo dva stepena niže od teperature od juga Španije.

foto: Weather2Umbrella

Kiša dobra za poljoprivrednike

- Ova kiša je dobra za poljoprivrednike i ne treba niko da se boji, neće biti poplava - izjavio je danas ministar za poljoprirvedu, šumarstvo i vodoprivredu Branislav Nedimović za Tanjug.

Nedimović, koji je danas posetio Međunarodni poljoprirvedni sajam u Novom Sadu, ocenio da čak neće biti ni redovne odbrane od poplava na reci Savi.

foto: RHMZ

- Na svega 200-300 kilometara od Srbije noćas su se oglasile sirene zbog poplavnog talasa na prostoru Banjaluke, Teslića i Novog Grada, to je sve život. Ono što je činjenica jeste da će sva ta voda doći kod nas. To sve pripada slivu reke Save, ali neće biti problema. Mislim da nećemo čak ući ni u redovnu odbranu od poplava na reci Savi - ocenio je ministar Nedimović za Tanjug.

Inače, nevreme s gradom, jakim, olujnim vetrom i obilnom kišom zahvatilo je juče kasno poslepodne delove Bačke. Nevreme je donelo grad, obilnu kišu i jak vetar. U mestu Drljan, između Bečeja i Bačke Topole, za manje od jedan sat palo je 30 litara kiše po metru kvadratnom.

foto: RHMZ

Kako navodi sajt Vojvodina Meteo, njive su mestimično zabelele od količine leda, a štetu je za sada nije moguće proceniti. Oblačnost je u međuvremenu oslabila i donosi kišu i pljuskove uz ređu pojavu grmljavine na krajnjem severu i severozapadu Vojvodine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.