NAPOLJU JE PASJE VREME, A MAJKU S DVOJE DECE HTELI DA ISTERAJU NA ULICU! U Pančevu se vodila TEŠKA borba (FOTO)
Danijela Poznatov i aktivisti iz združene akcije "Krov nad glavom", Foto: printscreen/facebook/združenaakcijazakrovnadglavom, Espreso.co.rs

Niko bez doma!

NAPOLJU JE PASJE VREME, A MAJKU S DVOJE DECE HTELI DA ISTERAJU NA ULICU! U Pančevu se vodila TEŠKA borba (FOTO)

Majka se već dve godine se suočava sa pretnjama da će biti izbačena iz javnog gradskog stana

Objavljeno: 13:18h

Danijelu Poznatov iz Pančeva, samohranu majku dvoje maloletne dece danas u 12 časova iselitelji su hteli da izbace ženu iz javnog gradskog stana u koji se je kao beskućnica uselila iz krajnje nužde.

Majka se već dve godine se suočava sa pretnjama da će biti izbačena iz javnog gradskog stana.

Sva dešavanja vezana za ovo iseljenje mogli ste da pratite na našem laj blogu.

13:08 U gradskoj upravi Pančevo aktivistima iz Krova rečeno je da nije napravljen zapisnik, kao i da nema rešenja o odloženom iseljenju, što se dešava već treći put od strane nadležnih.

13:04 Aktivisti združene akcije "Krov nad glavom" krenuli su ka gradskoj upravi kako bi dobili rešenje o odloženom iseljenju,

13:00 Na iseljenju koje je zakazano od strane gradskih vlasti iz Pančeva se niko nije pojavio.

12:33 - Već treći put se suočavaju sa izbacivanjem na ulicu. Deca su do sada shvatila da im preti ozbiljna nevolja te i oni sada trpe stres. Zbog ozbiljnosti situacije republički Zaštitnik građana je pokrenuo kontrolu rada lokalnih institucija, a Poverenica za rodnu ravnopravnost naložila Centru za soc. rad da se ozbiljnije angažuje. U međuvremenu nas ignorišu po pitanju argumenata iz međunarodnog prava koje smo predali, iako su po članu 16 Ustava dužni da sve potvrđene ugovore primenjuju neposredno u našem zakonodavstvu. To ukratko znači da ne smeju da izbace ovu porodicu prisilno i da moraju da im obezbede alternativni prostor za stanovanje pre iseljenja - rekao je za Espreso Vladimir Logos član zadružene akcije "Krov nad glavom" koji se trude da građane zaštite i spreče iseljenje siromašnih, bespomoćnih, starih i mladih osoba na ulicu.

12:22 - Očekujem da se nađe neko rešenje makar privremeno. Da ne bude stalnog odlaganja svakog meseca do konkursa. Zbog stalnog ponavljanja postupka ne mogu da radim da obezbedim svoju porodicu I trpim stalan stres. Ja hoću da konkurišem i uđem u legalne tokove, ali to ne mogu s ulice - rekla je Danijela Poznatov.

foto: Vladimir Logos

11:55 Građani i građanke Pančeva, aktivisti iz Kolektivne odbrane stanara kao i aktivisti združene akcije "Krov nad glavom" , došli su Kikindsku 25/2 kako bi sprečili iseljenje samohrane majke sa dvoje maloletne dece iz gradskog stana u koji se uselila iz krajnje nužde.

Aktivisti iz združene akcije 'Krov nad glavom' zajedno sa građanima došli su da Danijeli pruže podršku
Aktivisti iz združene akcije "Krov nad glavom" zajedno sa građanima došli su da Danijeli pruže podršku foto: printscreen/facebook/združenaakcijazakrovnadglavom

Nerazumevanje lokalnih ćata za siromaštvo i nezaposlenost dovelo je do situacije da osobe kojima je pomoć institucija najpotrebnija budu tretirane kao državni neprijatelji, piše u saopštenju iz združene akcije "Krov nad glavom".

Danijelu iseljuju putem upravnog postupka, bez sudske presude, a ova samohrana majka se istovremeno suočila sa pritiscima gradske većnice za socijalna pitanja, Suzane Jovanović, da će joj soc. službe oduzeti decu ukoliko se dobrovoljno ne iseli. Zbog pritisaka države, dužničkog ropstva koje već godinama trpe i stalne stambene neizvesnosti porodica prolazi kroz nepodnošljiv stres.

Kako se navodi u saopštenju, grad Pančevo ima obavezu da primenjuje sve potvrđene međunarodne dokumente (Ustav član 16.) koji se tiču zaštite ljudskih prava i sloboda. Evropska konvencija o ljudskim pravima garantuje porodici Poznatov pravo na mirno uživanje doma i porodičnog života, dok Međunarodni pakt o socijalnim, ekonomskim i kulturnim pravima, kao i generalni komentar 7 komiteta UN o prisilnim iseljenjima, obeshrabruju prisilno izbacivanje na ulicu i obavezuju državu da upotrebi sve dostupne resurse da pronađe alternativni smeštaj. Problem beskućništva bio bi prepolovljen ako bi gradske i državne vlasti stavile u upotrebu javne stanove koji stoje prazni. Na razgovoru u Gradskoj upravi Pančeva i Gradskoj Stambenoj Agenciji nam je rečeno da broj i status javnih stanova u gradu nije poznat ni organima javne vlasti te da će se popisu ovih nekretnina prići uskoro. Postavlja se pitanje da li je ovaj propust samo proizvod nemara za javnu svojinu ili da nedostupne brojke stanova kriju činjenicu o zloupotrebi ove imovine?

Iz Krova postavljaju pitanje zašto se Gradske vlasti okomljuju na majku koja koristi jedan od potencijalnih stotinu praznih stanova za koje Grad ni ne zna?

Iz ‘Krova nad glavom’ su ranije dostavili detaljna obrazloženja sa citiranim međunarodnim, nacionalnim i lokalnim propisima, ali su institucije selektivno odgovorile na zahteve, ignorišući smernice koje im propisuju pozitivne obaveze da o ugroženim ljudima brinu. Zaštitnik građana je zbog ozbiljnosti slučaja pokrenuo kontrolu rada pančevačkih institucija.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.