Krvavi datum srpske istorije: Šta se sve desilo Srbima na današnji dan (FOTO)

5. oktobar

Krvavi datum srpske istorije: Šta se sve desilo Srbima na današnji dan (FOTO)

Počinjali su ratovi, potpisivana primirja, otvarane su škole, sklapani su veoma važni međudržavni sporazumi, a dešavala su se i ubistva koja su do temelja uzdrmala našu zemlju i koja do danas nisu razjašnjena
Objavljeno:

Iako večinu građana u našoj zemlji 5. oktobar podseća na velike demonstracije u Beogradu 2000. godine, nakon kojih je srušen režim Slobodana Miloševića, današnji dan je značajan i po mnogim drugim stvarima. Počinjali su ratovi, potpisivana primirja, otvarane su škole, sklapani su veoma važni međudržavni sporazumi, a dešavala su se i ubistva koja su do temelja uzdrmala našu zemlju i koja do danas nisu razjašnjena. Ovaj datum je važan i po pojedinim značajnim ljudima za našu zemlju, koji su se na ovaj datum preselili u nezaborav.

Profimedia/Profimedia
1857. - Srpski slikar Stevan Todorović, pionir fizičke kulture u Srbiji, otvorio je u Beogradu besplatnu školu za slikanje, pjevanje i gimnastiku. Školu je šef beogradske policije ubrzo zabranio s obrazloženjem: "Na tužbu roditelja da izvodite takvu igru u kojoj deca mogu slomiti noge i ruke zabranjuje Vam se rad", ali je ministar prosvjete, čiji je sin pohađao tu školu, stavio zabranu van snage.

1912.
1915.
1954.
Foto: wikipedia/Алексей Гоманков
1973. Srpska heroina Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, narednik u Drugom puku srpske vojske „Knjaz Mihailo“ 1995.
2004.
2011. 2012.
Umro je Vojin Dimitrijević

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.