DA LI ĆE BITI POPLAVA? Ovoliko kiše će pasti u Beogradu narednih dana, a poznato je koliko je palo U MAJU 2014.
Ovoliko je palo U MAJU 2014. godine, Foto: Dragana Udovičić

poređenja radi

DA LI ĆE BITI POPLAVA? Ovoliko kiše će pasti u Beogradu narednih dana, a poznato je koliko je palo U MAJU 2014.

Najavljena ukupna količina padavina za ponedeljak i utorak na području prestonice je od 30 do 50 litara po kvadratnom metru

Objavljeno:

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) je upozorio na značajne količine padavina narednih dana u Beogradu, ipak, one će biti daleko manje od nekih rekordnih.

Najavljena ukupna količina padavina za ponedeljak i utorak na području prestonice je od 30 do 50 litara po kvadratnom metru.

Ako ove podatke uporedimo sa proteklim mesecom, u Beogradu je samo za jedan dan, 12. aprila, maksimalna dnevna količina padavina iznosila 40,8 litara, koliko se očekuje ukupno za danas i sutra.

Na području Beograda za narednih pet dana, RHMZ najavljuje da će pasti od 70 do 90 litara po kvadratnom metru. I mnogi se plaše da se ne ponove tragične poplave iz 2014. godine.

Međutim, tada je palo mnogo više kiše nego što se sada najavljuje. Tog 15. maja 2014. na teritoriji prestonice, za samo jedan dan, palo je 107,9 litara kiše, čime je nadmašen dotadašnji rekord iz 14. juna 1994. od 94 litara.

Dakle, ne očekuju se ni približno jake padavine kao što je to bio slučaj 2014. godine. Ono što, ipak, poziva na oprez, je činjenica da ni pred 15. maj 2014. meteorolozi nisu najavljivali toliku količinu padavina.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.