METEOROLOZI IMAJU MRAČNE PROGNOZE: Biće POTOP, moguće poplave kao u OBRENOVCU, evo gde će biti NAJŽEŠĆE
Čeka ju nas poplave i bujice, Foto: Beta / Dragan Gojić

budite spremni

METEOROLOZI IMAJU MRAČNE PROGNOZE: Biće POTOP, moguće poplave kao u OBRENOVCU, evo gde će biti NAJŽEŠĆE

Opasnosti od izlivanja Dunava zasad nema

Objavljeno:

Srbiju od nedelje uveče, pa u naredna četiri dana očekuju se obilne kiše, pljuskovi s grmljavinom i nepogode, a u Obrenovcu i Mačvi može se ponoviti scenario iz 2014. godine, zbog čega što pre treba početi sa evakuacijom, upozorava meteorolog Marko Čubrilo.

- Ozbiljnu situaciju mogli bi imati stanovnici Obrenovca i okoline u Srbiji jer s porastom reke Save, isto kao i 2014, Kolubara i njene pritoke će početi da se izlivaju. Takođe, regija Mačve u Srbiji, posebno deo koji je blizu granice sa BiH, može biti u velikoj opasnosti. I region Krupnja ponovo može očekivati poplave. Mislim da je krajnje vreme da se u svim ovim predelima počne s ozbiljnim pripremama za evakuaciju u bezbednije predele - kaže Čubrilo.

Prema njegovim rečima, još veća opasnost preti od kratkih i plitkih planinskih tokova koji su skloni bujičnim poplavama, a koji će se nad širem području zapadne i središnje BiH, zapadne i severozapadne Srbije gotovo sigurno izliti.

Osim naglog porasta nivoa reka, Čubrilo upozorava da nad velikom delom BiH i planinske Srbije treba očekivati aktiviranje starih klizišta, ali i pokretanje novih.

- Povećanjem padavina koje u zapadnim delovima Bačke mogu dostići i oko 100 mm, sve je veća opasnost pojave visokih podzemnih voda, te poplava u nižim delovima kuća, podrumima i garažama. Opasnosti od izlivanja Dunava zasad nema jer je ovo velika reka i ne hrani se vodom iz ugroženog područja - upozorava on.

I Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje zbog padavina koje nas očekuju od nedelje, pa sve do četvrtaka.

- Na obilne padavine reagovaće i reke širom zemlje. Porasti vodostaja mogu se očekivati na Kolubari, Jadaru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Senici, Resavi, kao i na gornjim tokovima Južne i Zapadne Morave sa pritokama. Od 13. do 16. maja očekuju se umereni porasti vodostaja s mogućnošću dostizanja i prevazilaženja upozoravajućih nivoa vode - kažu u RHMZ, ali naglašavaju da je situacija pod kontrolom.

Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“ saopštilo je juče da se na reci Tamiš, u dužini od 62 kilometra kroz Vojvodinu, sprovodi se redovna odbrana od poplava.

- Vodostaji ostalih reka koje protiču kroz Vojvodinu trenutno su ispod merodavnih kota za proglašenje redovne odbrane od poplava - saopšteno je iz ovog preduzeća.

U saopštenju je navedeno da se, prema prognozi RHMZ-a, u zapadnoj Srbiji i Vojvodini od nedelje, 12. maja, do utorka, 14. maja, očekuje ciklon koji će doneti obilnije padavine, pa će tokom 24 časa pasti prosečno 50 do 80 litara kiše po metru kvadratnom.

Nedimović: Spremni smo

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, rekao je juče da se količina padavine koje očekuju Srbiji i region podudara sa situacijom od pre pet godina, kada smo imali velike poplave i upozorio da može doći do pojave bujičnih poplava, naročito u zapadnoj Srbiji. - Naša vodoprivredna preduzeća preduzela su sve aktivnosti u pogledu osmatranja prostora i angažovanja mehanizacije koja je neophodna. Uradili smo sve pripremne aktivnosti, a za dva-tri dana svi će biti na terenu - rekao je Nedimović i dodao da ipak ne očekuje veće probleme na velikim vodotokovima.

BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE KAKO BIA HAPSI RANOM ZOROM, VELIKA AKCIJA ŠIROM SRBIJE: Privedeni špediter, direktori, službenici opštine, ministarstva... (VIDEO, FOTO)

(Espreso.co.rs/Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.