HRVATI ODLEPILI ZBOG IZJAVE PAPE FRANJE, i to uoči sabora SPC-a! Zbog Stepinca se oglasio i PATRIJARH IRINEJ
Sabor SPC: Svađa oko pape, Foto: Profimedia

au!

HRVATI ODLEPILI ZBOG IZJAVE PAPE FRANJE, i to uoči sabora SPC-a! Zbog Stepinca se oglasio i PATRIJARH IRINEJ

Najviši predstavnici Srpske pravoslavne crkve u Žiči održavaju godišnji sabor. "Alo" piše da su se sveštenici "zakačili" oko predloga da je vreme da papa Franja poseti Srbiju. "Najveća mana našeg naroda je nesloga", kaže patrijarh

Objavljeno:

Neposredno uoči početka saborovanja vrha Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Žiči, papa Franja je naljutio Hrvate nagoveštavajući da nadbiskup iz vremena Drugog svetskog rata Alojzije Stepinac neće biti proglašen za sveca. Dodatno ih je razljutilo to što je papa rekao da se o tome savetovao i sa srpskim patrijarhom Irinejom.

Pred početak Sabora SPC, za večerom, vrhovno sveštenstvo SPC ocenilo je to kao veliki uspeh, jer je sprečena "kanonizacija zločinca", prenosi list "Alo", ali se žučna rasprava potom povela oko predloga jednog od episkopa da je sada, možda, pravo vreme za posetu poglavara Katoličke crkve Srbiji. "Većina njih, na čelu sa patrijarhom, usprotivila se toj ideji navodeći da još nije vreme za to, da su rane iz vremena ustaške Nezavisne države Hrvatske još sveže i da papa najpre treba da poseti Jasenovac (mesto stradanja Srba, Jevreja, Roma u Drugom svetskom ratu) i izvini se za zločine u kojima su učestvovali i klerici katoličke crkve", piše "Alo", ctirajući neimenovani izvor. Isti izvor je za ovaj list rekao da su uz vladiku, koji je predložio posetu pape Franje, stao "mekši deo SPC".

"I oni su insistirali da bi poseta pape morala da se desi dok je na toj poziciji Franja, a ne kad dođe neko drugi. Argument im je bio da je Franja više puta do sada dokazao da je pravičan, dobar čovek i da mu, što je najvažnije, nikad nije palo na pamet da prizna Kosovo", navodi taj neimenovani izvor beogradskog lista. Otvarajući Sabor, patrijarh Irinije je rekao da su se okupili kako bi analizirali urađeno u protekloj godini, da sagledaju probleme i da, "uz božju pomoć nađu put i rešenje". "Neka nam Gospod pomogne da u konfuznom vremenu u kojem živimo nađemo pravi put, put Hristov. Jedna od najvećih mana našeg naroda je nesloga. Kao brojčano mali narod, možemo opstati jedino u slozi i jedinstvu, kako je Vladika Nikolaj govorio: da nas Gospod složi, oboži i umnoži. Neka je blagoslov ove svetinje u kojoj se nalazimo sa svima vama u vekove", rekao je Irinej. Očekuje se da Sabor Srpske pravoslavne crkve saopšti i stav o Kosovu i Metohiji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.