ŽENSKO ČELJADE UDATI KAD BUDE SPOSOBNA ZA POLNI SAOBRAĆAJ, OKO 15 GODINE: Savet doktora Dragoljuba Dinić je HIT
Savet doktora Dragoljuba Dinić je HIT, Foto: Profimedia, Ilustracija, Printscreen

au!

ŽENSKO ČELJADE UDATI KAD BUDE SPOSOBNA ZA POLNI SAOBRAĆAJ, OKO 15 GODINE: Savet doktora Dragoljuba Dinić je HIT

Da ne bude zabune, odlomak je iz knjige napisane 1935. godine

Objavljeno:

Na društvenim mrežama pojavio se odlomak iz jedne knjige koji je napisao lekar Dragoljub Dinić.

Naime, u kratkom tekstu je napisan njegov stav u vezi sa udajom i rađanjem dece, a mnogi su ovo doživeli kao čist seksizam i šovinizam.

Njegov citat vam prenosimo u celosti:

"Redak je slučaj da devojke stupaju u brak onda kada im je vreme. Jedne to čine pre vremena, druge pak zadocne, tj učine to mnogo docnije no što je potrebno. Žensko čeljade, po mom mišljenju, treba udati onda, kada postane sposobna za polni saobraćaj, a to je već od 14 - 15 godine ili nešto posle.

Jedna ozbiljna i opasna zabluda koju često roditelji upražnjavaju jeste što smatraju da je još rano u tim godinama otuđiti "dete" ispod nežnog roditeljskog nadzora.

Ti roditelji treba da su svesni da oni stavljaju svoje dete u zaštitu onog koji će joj biti drug do poslednjeg dana u životu. Dozvolite da pri kraju posavetujem: Pazite kome dajete svoje dete da se posle ne pokajete."

Da ne bude zabune, odlomak je iz knjige napisane 1935. godine.

foto: Facebook/Kuriozitet

Danas su devojke već navikle na komentare svojih baba da čim pređu dvadeset neće moći da se udaju. Naime, ranije se udavalo mnogo ranije. I dok danas osobe od 15 i 16 godina posmatramo kao tinejdžere, njihove bake su u tim godinama najčešće bile udavane i imale na putu bar jedno dete.

Ćerke udavane za mlade i nezrele muškarce

Surove okolnosti u kojima su ljudi živeli u tom periodu, ratovi, glad, nedostatak radne snage primoravali su roditelje da svoje ćerke udaju i to vrlo često za mlade i još nezrele muškarce.

I danas u srpskim selima možete naići na parove u poodmaklim godinama, gde je žena bar pet godina starija od muža. Takvi brakovi sklapali su se kako bi žene, mlade i jake, mogle što pre da rađaju, a zatim da idu u njivu i rade. Budući da su im muževi često bili još mladi i polno nezreli, nije bio redak slučaj da mlada prvo ima odnose sa svekrom, dok mladić ne stasa.

Ovakvu situaciju u srpskoj porodici najbolje je predstavio Bora Stanković u delu “Nečista krv”.

Šta vi mislite o ovome? Pišite nam u komentarima...

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.