RADIJATORI SU TOPLI SAMO U NEKIM GRADOVIMA: Detaljan spisak onih koji će se I DALJE SMRZAVATI
Ilustracija, Foto: Shutterstock

hladno, hladnije...

RADIJATORI SU TOPLI SAMO U NEKIM GRADOVIMA: Detaljan spisak onih koji će se I DALJE SMRZAVATI

U ovim gradovima je počeo remont toplana

Objavljeno:

U pojedinim gradovima Srbije će zbog niskih temperatura biti pokrenuto grejanje, dok u nekim gradovima to, na žalost, nije moguće.

U Nišu, Novom Sadu i Leskovcu počeo je remont toplana, zbog čega nije moguće uključiti grejanje.

U Kraljevu, Šapcu, Sremskoj Mitrovici grejanje je pokrenuto.

Direktor Beogradskih elektrana Rade Basta rekao je za medije da će to preduzeće danas početi sa tehničkim toplim probama sistema i da će radijatori narednih dana biti topliji.

U Pirotu je od jutros pušteno daljinsko grejanje, a kako je rekao direktor pirotske toplane Bratislav Ćirić reagovaće i narednih dana u zavisnosti od temperature, prenose Južne vesti.

Prema njegovim rečima, ima dovoljno energenata, a grejanje je pušteno u skladu sa Gradskom upravom.

- Danas ćemo raditi u režimu ujutru i uveče. Reagovaćemo u zavisnosti od vremenske prognoze, ali mislim da više od toga neće biti potrebno. Spremni smo da reagujemo za pad temperature, od jutros je bilo veoma hladno, tako da naši kotlovi rade. Pratimo sutuaciju - rekao je Ćirić.

U KRAGUJEVCU GREJANJE DO 19 SATI

U Kragujevcu će u većem delu grada do 19 sati radijatori biti topli, a odluku da ponovo pokrenu kotlarnice preduzeće "Energetika" je donelo zbog niskih temperatura, posebno u jutarnjim i vecernjim satima, prenosi kragujevački sajt "Ritam grada". Kako navode u tom preduzeću ukoliko i u narednom periodu temperature budu niske nastaviće grejanje. JKP Gradska Toplana u Nišu saopštila je da nema pravni osnov za isporuku toplotne energije jer je grejna sezona završena 3. maja i jer je počeo remont sistema, prenose Niške vesti.

- Gradska toplana Niš nema pravni osnov za isporuku toplotne energije nakon navedenog datuma.U skladu sa tim, JKP ''Gradska toplana'' Niš je započela remont sistema i neće obavljati proizvodnju i isporuku toplotne energije u narednim danima - saopštilo je to preduzeće.

V.d.direktora leskovačke Toplane Miloš Mićić izjavio je da grejanje neće pustiti jer je završena grejna sezona.

- Mi smo po našoj odluci imali obevezu da grejemo do 3. maja u slučaju niskih temperatura, što smo mi i radili. Posle 3. maja mi nismo u zakonskoj obavezi da grejemo, bez obzira na niske temperature - rekao je Mićić i dodao da se skoro svake godine krajem septembra i tokom maja suočavaju sa nezadovoljnim potrošačima, ali da "ne mogu protiv odluke i protiv zakona".

Daljinsko grejanje u Novom sadu neće biti pokretano jer su nakon završetka grejne sezone počeli remont sistema i planirane radove, a portparolka Toplane Ivana Stanimirović rekla je da ne postoji mogućnost da se grejna sezona nastavi, prenosi sajt 021.

U skladu sa Odlukom o snabdevanju toplotnom energijom, prema kojoj Toplana radi, otpočeti su radovi na remontu tehničkog sistema. Nažalost, ne postoji nikakva mogućnost da Toplana počne sa isporukom toplotne energije za grejanje. Mi radimo u skladu sa odlukama gradske vlasti i bilo bi potrebno da Skupština promeni odluku kako bi grejna sezona radila i duže - rekla je Stanimirović.

HLADNO I U PANČEVU

Kako saznaje Regionalna RTV Pančevo iz JKP „Grejanje“, snabdevač gasa, odnosno „Srbijagas“ prešao je u letnji režim, samim tim i ovo pančevačko komunalno preduzeće, tako da trenutno ne postoje mogućnosti da se domaćinstva zagreju, odnosno da grejanje startuje.

Postupak vraćanja u zimski režim trajao bi nekoliko dana pošto je pre svega potrebna saglasnost „Srbijagasa“, kao i dolazak njihove tehničke službe kako bi se sistem vratio u drugačiji režim. A kako se najavljuje vreme će se značajno poboljšati narednih dana.

Istovremeno Grejanje je u remontu , kako bi se između ostalog i utvrdilo na kojem mestu se gubi toplotna energija, pošto je zabeležen pad.

STANOVI U BEOGRADU BIĆE TOPLI

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić sazvao je hitnu sednicu Štaba za vanredne situacije s obzirom na veliko zahlađenje koje je nastupilo ovih dana.

– Naloženo je da JКP „Beogradske elektrane” sprovede preporuku Štaba za vanredne situacije i preduzme neophodne mere kako bi započelo grejanje najpre u domovima zdravlja, bolnicama, predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, fakultetima, domovima za stara lica i drugim objektima od posebnog značaja – istakao je Radojičić.

Po preporuci gradonačelnika, Javno komunalno preduzeće „Beogradske elektrane” danas je počelo sa tehničkim toplim probama sistema, usled kojih će stanovi biti topli.

– Očekuje se da će se radijatori zagrejati danas oko 15 časova i biće topli sve dok bude potrebe za tim, kako danju tako i tokom noći. Sve navedene mere sprovodiće se u maju, u danima kada Republički hidrometeorološki zavod prognozira da srednja dnevna temperatura u Beogradu bude 12 stepeni i niža – rekao je gradonačelnik.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije/rtvpancevo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.