NIJE BEZ RAZLOGA: Niš opet prvi "pametan grad" u Srbiji
Nije bez razloga Niš (opet) prvi „pametan grad“ u Srbiji, Foto: Beta/Saša Đorđević

TAKO TREBA

NIJE BEZ RAZLOGA: Niš opet prvi "pametan grad" u Srbiji

Potpisan je memorandum u Kini

Objavljeno: 15:47h

Prilikom boravka u Kini, zvanična srpska državna delegacija koju je predvodio pšredsednik Aleksandar Vučić i u kojoj je kao jedini gradonačelnik iz naše zemlje bio prvi čovek Niša Darko Bulatović potpisala memorandum o realizaciji Projekta „Pametni gradovi“.

Samo za neupućene može biti čudno zašto je grad Niš nedavno, prilikom boravka zvanične delegacije naše zemlje u Kini i nakon potpisivanja memoranduma o saradnji najpoznatijih kineskih i svetskih kompanija u ovoj dalekoistočnoj zemlji i Ministarstva za turizam, telekomunikacije i turizam Srbije, uključen direktno u predstojeću realizaciju velikog Projekta „Pametni gradovi“. Sporazum je potpisan tokom trajanja Drugog ekonomskog foruma „Jedan pojas, jedan put“, zbog čega su u delegaciji Srbije, koju je predvodio predsednik Aleksandar Vučić pored svih ostalih bili i ministar Rasim Ljajić i prvi čovek Niša Darko Bulatović, kao jedini srpski gradonačelnik.

Kako je rečeno Niš će biti prvi „pametan grad“ u Srbiji i ovom regionu Jugoistočne Evrope, naravno na predlog pomenutog ministarstva a zašto je tako odlučeno veliki je broj razloga. U Nišu su se informacionim tehnologijama počeli da bave odavno i decenijama unazad ovoj oblasti se posvećuje posebna pažnja. Razvoj elektronike i najnovijih dostignuća u ovoj oblasti je najbrži i efikasan i u stopu prati i ravna se sa svetskim, najviše zbog postojanja jedinstvenog Elektronskog fakuleteta u sklopu Univerziteta Niš. Svakako da se nikako ne može zanemariti i zaobići i decenijama, u drugoj polovini 20.veka uspešna Elektronska industrija Niš iz čijih su proizvodnih pogona, kao prvi na Balkanu i ovom delu Evrope svojevremeno izašli najmoderniji rendgen aparati, audio sistemi i tv prijemnici, računarska (kompjuterska) oprema, komponente visoke profesionalne elektronike i mnogo toga drugog. I, svakako, u čijim je istraživačkim centrima i projektnim biroima radio pravi trust mozgova – doktora i magistara nauka, inženjera elektronike, mašinstva, elektrotehnike i drugih naučnih grana.

Nikako i ikada neće biti zaboravljeno da je sredinom osamdesetih godina u niškoj Elektronskoj industriji, po narudžbini, napravljen prvi kompjuter za državu Kinu – bio je veličine dvosobnog stana, potšuno je u elementima urađen u EI Niš, isporučen i potom sastavljen u Pekingu. Dotle u Kini nije bilo ni jednog kompjutera!?!

Još nešto isto je vezano za Kinu -na niškom Elektronskom fakultetu je pre 35 godina konstruisan, u Elektronskoj industriji potom u celosti formiran i ispitan i, svakako isporučen prvi „elektronski sistem zelenog talasa semafora u dužini od 7,5 kilometara“ za saobraćaj u glavnom gradu Kine Pekingu. Prethodnih dana, po povratku iz Kine, niški gradonačelnik Darko Bulatović r ekao je da jeNiš još pre nekoliko meseci uspešno iskoračio svojim aktivnostima u realizaciju Projekta „Pametni gradovi“ i već se povezao sa jednim od najvećih gradova i nekoliko tamošnjih centara koji prednjače u razvoji IT oblasti u svetu. Ovoga puta, u Kini pored svega drugog ministar Ljajić i gradonačelnik Niša boravili su i u najpoznatijoj kompaniji u ovoj oblasti na planeti zemlji, u „Huajveju“. Zato, ističe Bulatović, sa optimizmom treba očekivati realnu realizaciju svega što projekat jednog „pametnog grada“ podrazumeva – izgradnju kompjuterizovane gradske strukture, odnosno mreže predajnika, razvoj informacionih sistema koji će omogućiti ekonomičnu implemnetaciju različitih servisa značajnih za napredan život u gradskoj zajednici.

Prema rečima niškog gradonačelnika Projekat „Pametni grad“ podrazumeva veliki broj novina u upravljanju sistemima bitnih za funkconisanje komunalnih firmi i kompanija, konkretno za kontrolu kompletnog javnog saobraćaja i smanjenja prekršaja, parkirališta, garaža i unapređenje bezbednosti, za očitavanje sistema centralnog grejanja, potrošnje i kvaliteta vode... Isto tako od posebnog značaja biće merenje zagađenja u vazduhu, sa kojim se, što nije nikakva tajna, grad na Nišavi poslednjih godina veoma ozbiljno suočio. Na kraju svakako treba reći i osnovno – sve napred navedeno grad Niš je poslednjih nekoliko godina ambiciozno već imao u svojim planovima. A to znači da će praktična realizacija u Kini potpisanih državnih sporazuma i ugovora na najbolji način potvrditi da se i dobro planiralo, rekao je Darko Bulatović, gradonačelnik budućeg prvog „pametnog grada“ u Srbiji i ovom delu Evrope.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.