OTVORENA IZLOŽBA O NIKOLI TESLI! Po njemu su nazvane prva ulica i prva osnovna škola u Novom Sadu (VIDEO) (FOTO)
Ivona Jevtić i Miloš Vučević, Foto: Tanjug / Jaroslav Pap

DOBRA SARADNJA

OTVORENA IZLOŽBA O NIKOLI TESLI! Po njemu su nazvane prva ulica i prva osnovna škola u Novom Sadu (VIDEO) (FOTO)

Muzej Nikole Tesle svoj deo postavke predstavio je novosađanima

Objavljeno: 14:41h

U Kulturnom centru Novog Sada otvorena je izložba, postavka Muzeja Nikole Tesle pod nazivom "Nikola Tesla - U svom i našem vremenu", a uz prisustvo gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

Javnosti su se povodom otvaranje postavke Muzeja Nikole Tesle obratili direktorka Muzeja Nikole Tesle Ivona Jevtić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Čitav projekat realizovan je, kako je u svom govoru naglasila direktorka Muzeja Nikole tesle Ivona Jevtić zahvaljujući odličnoj saradnji Grada Beograda i Grada Novog Sada. Jevtićeva je prilikom svog obraćanja zahvalila gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću na gostoprimstvu i istakla:

"Danas smo u Kulturnom centru Novog Sada, u gradu koji je proglašen za Evropsku prestonicu Evrope 2021. godine gde će Muzej Nikole Tesle imati priliku da pokaže svoju postavku i delatnost na domaćem terenu. Zahvaljujući odličnoj saradnji Grada Beograda i Grada Novog Sada, kao i vrhunskom gostoprimstvu od strane gradonačelnika Novoga Sada gospodina Miloša Vučevića danas smo ovde i pokušaćemo da lik i delo našeg Nikole Tesle u što boljem svetlu predstavimo. Muzej Nikole Tesle je već nekoliko godina jedan od najposećenijih muzeja u Srbiji.

Osim stalne postavke, svoju delatnost je preneo i izvan okvira institucije upravo više nego uspešnim gostujućim izložbama u zemlji i svetu. Posle sjajnih izložbi u Kini, Japanu i Kipru, veliko nam je zadovoljstvo što smo gosti na u Kulturnom centru Novog Sada i istovremeno nam je velika čast što imamo priliku da prikažemo jednu od naših izložbi u gradu koji će, ponavljam biti Evropska prestonica kulture 2021. Godine.

Kada govorimo o Nikoli Tesli moramo imati u vidu tri osnovna uticaja koja su oblikovala njegov život i njegovu ličnost, a to su: Njegovo detinjstvo i odrastanje u Lici i uticaj koji je njegova porodica ostavila na njega.Zatim evropsko obrazovanje koje je dobio tokom studija. Pragmatični svet biznisa Amerike koji mu je dopustio da ostvari svoje velike ideje. Upravo zbog svega navedenog je i deo ove izložbe, a koju prate uvek atraktivni eksponati i radni modeli, posvećen poreklu, duhovnim i moralnim uticajima koje je Nikola Tesla dobio u najranijem dobu svog života, a koji su ostavili snažan pečat njegovoj ličnosti".

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je Nikola Tesla u Novom Sadu kao u svome gradu.

- Iako Tesla nikada nije bio u našem gradu, ja ću vam izneti nekoliko istorijskih činjenica koje nas povezuju. 1918. Novi Sad prvi put naziva jednu ulicu imenom Nikole Tesle. 1936. gradski oci ga proglašavaju počasnim građaninom Novog Sada. 1956. Škola dobija njegovo ime. 1992. jedna mesna zajednica nosi njegovo ime - rekao je Vučević i dodao da je Tesla bio veliki radnik koji je stalno učio i radio, a nije lenčario.

Zahvalio je posebno Ivoni Jevtić na saradnji i dolasku Muzeja Nikole Tesle u Novi Sad.

- Veoma lako smo se dogovorili da deo postavke dođe u Novi Sad, a to nije jednostavno jer su oni traženi u svetu i hvala im još jednom što su došli - rekao je Vučević.

Pogledajte kako je izgledalo otvaranje:

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.