UDARILI STE ŽIVOTINJU I OŠTETILI AUTO? Vozači, imate pravo na NOVČANU NAKNADU, a evo kako da je dobijete!
Pravo na naknadu štete ima svako kome je divljač prouzrokovala, Foto: Profimedia

da li ste znali?

UDARILI STE ŽIVOTINJU I OŠTETILI AUTO? Vozači, imate pravo na NOVČANU NAKNADU, a evo kako da je dobijete!

Pravo na naknadu štete ima svako kome je divljač prouzrokovala štetu

Objavljeno:

Srbiji se neretko događaju saobraćajne nezgode u kojima stradaju divlje životinje. Ipak, ukoliko vozač ispoštuje sve propise, a ipak se dogodi nesreća, imaće pravo na naknadu štete na vozilu.

Za pitanje ko je odgovoran za saobraćajne nezgode koje se događaju usled prelaska ili pretrčavanja divljači preko javnih saobraćajnica potrebno je posebno razmotriti propise iz oblasti lovstva i propise koji uređuju bezbednost saobraćaja, napominju iz Uprave za šume, piše Alo.

Korisnik lovišta radi sprečavanja nezgoda mora da preduzme, pre svih, mere zaštite. On podnosi zahtev za postavljanje saobraćajnih znakova ograničenja brzine kretanja i postavljanja table "divljač na putu" na svim javnim saobraćajnicama u zemlji na kojima postoji mogućnost nastanka štete od divljih životinja van lovišta, kao i na nelovnim površinama - navode iz Uprave za šume.

Pravo na naknadu štete ima svako kome je divljač prouzrokovala štetu, samo ako je preduzeo zakonom propisane mere za sprečavanje štete od divljači.

- Na osnovu navedenog, a u slučaju štete i uloge vozača, njegova dužnost je da poštuje propise kojima se uređuje bezbednost saobraćaja, u suprotnom sva odgovornost i krivica su isključivo na njemu - ističu iz Uprave za šume.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.