UŽASNE SLIKE TAMIŠA ZABRINULE GRAĐANE: Reke zatepane smećem, ali to NIJE ONO NAJGORE! (FOTO)
Kese, boce, konzerve.. sve to došlo je najverovatnije uz Rumunije, Foto: Kurir

grozan prizor

UŽASNE SLIKE TAMIŠA ZABRINULE GRAĐANE: Reke zatepane smećem, ali to NIJE ONO NAJGORE! (FOTO)

Ono što je od ovog vidljivog i prljavog otpada opasnije jeste hemijsko zagađenje

Objavljeno:

Tamiš koji nam je iz Rumunije stigao prepun smeća zabrinuo je sve ljude kroz čije gradiće i sela prolazi ova banatska rečica.

Kese, boce, konzerve.. sve to došlo je najverovatnije uz Rumunije i, nažalost, to nije ništa neobično, kaže za "Telegraf" Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

"Čim su kiše naravno da povećanje površinskih voda donese u reke sa obale ono što bacamo. Deo toga reke donesu i iz inostranstva, ali nismo ni mi ništa bolji, mi smo sami zatrpali reke smećem. To nije ništa novo, ali je važno da se promeni svest o tome da ne treba ništa bacati van kante za smeće", kazao je Trivan.

foto: Kurir

I nije teško zamisliti svaki onaj otpadak koji vidimo kraj reke, u moru onog koje se nakupi onda kada reka nabuja. Ovo jeste užasna slika i ekološki nemar, ali ako je reč samo o komunalnom otpadu, osim rugla, posledice nisu dramatične.

Ono što je od ovog vidljivog i prljavog otpada opasnije jeste hemijsko zagađenje. Od njega masovno umire riba, a matica postaje otrovna i opasna.

"Prioritet Ministarstva jeste i biće prerada otpadnih voda. Osim komunalnih otpadnih voda važna je i prerada industrijskih otpadnih voda. Sva preduzeća će morati da stave u pogon sisteme za preradu", dodaje Trivan.

Prljavi Tamiš, čak i ako dolazi iz Rumunije, samo upozorava na naš nemaran i neprijateljski odnos prema prirodi. Zavirite u bilo koju srpsku reku i videćete kese, flaše, pa čal i šut, WC šolje, kauče... Sve se to skuplja na gomilu i onda nam priroda "pokaže" šta smo joj malo po malo priredili.

"Zavisi šta je u pitanju. Zavisi od vrste otpada i zagađenja. Komunalni otpad nema tu vrstu dramatičnog uticaja. Ipak, kese proizvode veliki broj uginuća životinja koje se od njih uguše", kazao je Trivan.

foto: Kurir

Nema izvora vode gde svraćaju ljudi, a pored kojeg nećete naći i poneki otpadak.

"Važno je da javnost reaguje, da se fotografišu takvi slučajevi", priča Trivan i podseća na sva zanimljiva slučaja koji su proceuirani zahvaljujući građanima koji se nisu libili da snimke srama šire.

Prošle godine kažnjena je grupa mladića koja je posekla drvo u Košutnjaku, a "po džepu" je dobila i jedna žema koju su građani fotografisali kako u reku baca kesu sa smećem.

"Nema toliko inspektora koji mogu da kontrolišu sve... Potrebno je da se podigne svest ljudi", zaključuje Trivan.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.